Zielony Ład: Jedziemy do Warszawy!

10 maja o godzinie 6 rano spod siedziby „Solidarności” w Gdańsku (ul. Wały Piastowskie 24) wyruszyły autokary w kierunku Placu Zamkowego w Warszawie, gdzie ma się rozpocząć wielka manifestacja przeciwko Zielonemu Ładowi. Autokary jadą również z innych miejsc w naszym Regionie. Związkowcy jadą także pociągami.

Autokary oprócz Gdańska (budynek „Solidarności”) jadą także z oddziałów Regionu Gdańskiego „Solidarności: w Gdyni, Starogardzie Gdańskim, Kościerzynie, Pucku, Wejherowie, Chojnicach, Lęborku oraz w Malborku.

Do Warszawy z województwa pomorskiego jadą także autokary zorganizowane przez inne podmioty: Kluby „Gazety Polskiej” czy „Solidarność” Rolników Indywidualnych.

Organizatorami manifestacji przeciwko Zielonemu Ładowi są NSZZ „Solidarność” oraz NSZZ Rolników Indywidualnych „Solidarność”.

Początek: piątek, 10 maja o godz. 12 na placu Zamkowym w Warszawie. Podczas marszu przewiduje się przystanek przy ulicy Jasnej 14/16 przy siedzibie Przedstawicielstwa Komisji Europejskiej w Warszawie i złożenie tam petycji.

Mapa przemarszu

Następnie uczestnicy demonstracji udadzą się przed Sejm Rzeczpospolitej Polskiej. Około godziny 15 w Sejmie RP złożą petycję do marszałka Szymona Hołowni. Tam też planowane jest zakończenie demonstracji.

10 maja to także dzień rozpoczęcia zbierania podpisów poparcia ogólnokrajowego referendum w sprawie „Zielonego Ładu”. Zdaniem przewodniczącego ZR Krzysztofa Dośli, obecnie waży się przyszłość większości miejsc pracy w Polsce. W Europie będą likwidowane miejsca pracy, ale jednocześnie przenoszone będą one na inne kontynenty, do krajów, w których nie obowiązują ograniczenia związane z „ochroną klimatu”. NSZZ „Solidarność” chce, aby Polacy odpowiedzieli na pytanie: „Czy jest Pani/Pan za zobowiązaniem Prezydenta RP, Parlamentu RP, Rządu RP do odrzucenia przez Polskę polityki klimatycznej UE w obecnym kształcie zawartej w europejskim Zielonym Ładzie?”

Zbieranie podpisów odbywać się będzie także po manifestacji.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej