O nas

Region Gdański jest jedną z 33 regionalnych struktur NSZZ „Solidarność”. W historii powstania największej w Polsce organizacji pracowniczej gdańska „Solidarność” zajmuje szczególne miejsce. To właśnie w Gdańsku w sierpniu 1980 roku, w Stoczni Gdańskiej narodził się związek zawodowy, dzięki któremu upadł komunizm, a nasz kraj odzyskał wolność. Region Gdański w rejestrze Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” nosi numer 1. Obecnie obejmuje on swoim zasięgiem większość obszaru województwa pomorskiego, posiada swoje oddziały i biura w Gdyni, Tczewie, Kartuzach, Kościerzynie, Pucku, Lęborku, Wejherowie, Starogardzie Gdańskim, Malborku i Chojnicach. W Zarządzie Regionu zarejestrowanych jest obecnie 360 organizacji zakładowych zrzeszających około 39 tys. członków.

Z NAMI

Zorganizujesz Związek

Region Gdański NSZZ „Solidarność” wspiera pracowników, którzy chcą zorganizować się w związku zawodowym i założyć organizację zakładową NSZZ „Solidarność”. Oferuje im wsparcie merytoryczne, pomoc w dopełnieniu formalności związanych z tworzeniem nowej organizacji, a także pomoc prawną.

Zostaniesz profesjonalnym związkowcem

Co roku odbywa się ok. 50 szkoleń dla działaczy organizacji zakładowych „Solidarności”. Szkolenia dotyczą m.in. Kodeksu pracy, prowadzenia negocjacji z pracodawcą, przeprowadzania wyborów w związku, pracy związkowych komisji rewizyjnych, skarbników czy podstawowej obsługi komputera.

Uzyskasz bezpłatną pomoc prawną

Zespół związkowych prawników udziela co roku kilku tysięcy porad dotyczących bieżącej działalności organizacji zakładowych, z zakresu prawa pracy, trybu rozwiązywania sporów zbiorowych i negocjacji z pracodawcą. Członkowie związku mogą również otrzymać bezpłatną pomoc prawną w sprawach osobistych.

Zdobędziesz nowe kwalifikacje

Już około 5 tys. osób wzięło udział w szkoleniach realizowanych w ramach projektów europejskich, w których Region Gdański NSZZ „Solidarność” był liderem lub partnerem. Obecnie trwają szkolenia pomagające w podwyższeniu kwalifikacji zawodowych, przekwalifikowaniu się i zdobyciu nowego zawodu.

Zdobędziesz cenne informacje

Region Gdański jest wydawcą „Magazynu Solidarność”, miesięcznika ukazującego się od 1994 roku, obecnie w nakładzie 8 tys. egzemplarzy. Co tydzień do około 2 tys. odbiorców rozsyłany jest Internetowy Biuletyn Informacyjny „Solidarności” (IBIS).

A nawet – znajdziesz pracę

Niepubliczna Agencja Zatrudnienia „Biuro Pracy Solidarność” zbiera oferty pracy z zakładów województwa pomorskiego.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej