Krzysztof Dośla na antenie Radia Gdańsk o XXXI KZD NSZZ „Solidarność”

Przewodniczący ZRG NSZZ „S” Krzysztof Dośla na antenie Radia Gdańsk 24 października br. dzielił się ze słuchaczami wiadomościami i refleksami o tegorocznym XXXI Krajowym Zjeździe Delegatów naszego Związku.

– To już pewnego rodzaju tradycja, że na krajowych zjazdach delegatów, czyli na posiedzeniach najwyższej władzy naszego związku, gościmy najważniejsze osoby w państwie. Tak samo stało się w tym przypadku, był pan prezydent i pan premier, była pani minister rodziny, pracy i polityki społecznej, była główna inspektor pracy i przedstawiciele kilku innych resortów, z którymi Związek na przestrzeni ostatnich lat pracował. To był zjazd wyborczy, gdyż skończyła się kadencja w naszym związku 19 października. Dokonaliśmy wyboru wszystkich władz naszego związku na poziomie krajowym i dokonaliśmy też podsumowania tego, co wydarzyło się w ciągu ostatnich pięciu lat. Zastanawialiśmy się też nad tym, co nas czeka przez najbliższe pięć lat, oczywiście niezależnie od tego, przez kogo będzie sprawowana władza polityczna – zaznaczył Krzysztof Dośla.

„Gość Dnia Radia Gdańsk” stwierdził:

– Można powiedzieć, że przez ostatnie lata udało się osiągnąć bardzo dużo. Wrócił dialog społeczny i zakończeniu poprzedniego etapu dialogu instytucjonalnego, niestety skutecznie skończonego przez ówczesną władzę, czyli przez rząd Platformy Obywatelskiej i Polskiego Stronnictwa Ludowego. Wszystkie centrale związkowe zawiesiły wówczas uczestnictwo w dialogu instytucjonalnym, aż nie powstała w lipcu 2015 roku Ustawa o Radzie Dialogu Społecznego i dialog powrócił – przypomniał lider gdańskiej „S”.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej