W Politechnice Gdańskiej podwyżki wynagrodzeń bez porozumienia ze stroną związkową

23 lutego 2024 r. został ogłoszony komunikat Ministerstwa Nauki o zwiększeniu wysokości subwencji ze środków finansowych na utrzymanie i rozwój potencjału badawczego. Zgodnie z informacją załączoną do komunikatu przyznane środki finansowe miały być przeznaczone na podwyższenie wynagrodzeń brutto pracowników uczelni średnio o 30 procent w grupie nauczycieli akademickich i o 20 procent w grupie pracowników niebędących nauczycielami akademickimi.

W wielu uczelniach państwowych porozumienia w tej sprawie zostały podpisane już w pierwszej połowie marca 2024 r. Na Politechnice Gdańskiej proces negocjacji w sprawie ustalenia kryteriów podwyżek rozpoczął się 29 marca. Stronę związkową na PG reprezentują dwa związki zawodowe: NSZZ „Solidarność” i ZNP. W trakcie procesu negocjacji stanowiska strony związkowej i strony pracodawcy zbliżyły się do siebie.

Niestety, w pewnym momencie proces negocjacji stał się trudny, gdyż ZNP zaakceptowało propozycję pracodawcy bez konsultacji z uczelnianą „Solidarnością” i w efekcie tej decyzji nie uczestniczyło w dalszych negocjacjach. W tych okolicznościach komitet negocjacyjny NSZZ „Solidarność” uznał, że dla pracowników będzie korzystniej, jeżeli związki zawodowe nie poprą niekorzystnego dla nich  porozumienia, a pracodawca weźmie pełną odpowiedzialność za wprowadzone kryteria podwyżek. Ostatnie spotkanie negocjacyjne odbyło się 22 kwietnia a 29 kwietnia tego roku zostały wypłacone podwyżki z wyrównaniem od 1 stycznia.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej