Msza święta na jubileuszowy zjazd Związku | ZDJĘCIA

Uroczysta msza święta w Sanktuarium Narodowym Matki Bożej Fatimskiej w Zakopanem poprzedziła w środowy wieczór XXX Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ “Solidarność”.

Abp Marek Jędraszewski, metropolita krakowski przypomniał o „niezwykłym zrywie polskiego społeczeństwa jaki miał miejsce gorącego lata, kiedy ludzie upomnieli się o prawa.

– To była prawdziwa rewolucja duchowa, z której zdawano sobie sprawę także na Zachodzie coraz bardziej żyjącym kultem pieniądza – powiedział. – To rewolucja ducha wywodząca się z prawdy o człowieku, o jego powołaniu do miłości i służby, obowiązku by troszczyć się o innych, tych najbardziej potrzebujących i słabych.

Przypomniał też homilię papieża opartą na jednym zdaniu wyrażającym międzyludzką solidarność: jeden drugiego brzemiona noście. – Te słowa, które mówił ojciec święty, mają wielka nośność, ponieważ człowiek nie jest sam, żyje z drugim i dla drugiego. Nie można działać przeciw sobie, pomniejszać i pomiatać godnością drugiego człowieka. To wezwanie świętego Pawła jest inspiracja dla międzyludzkiej i społecznej solidarności – tłumaczył.

Jak zaznaczył arcybiskup, walka nie może być silniejsza od solidarności. – To wyraźne echo marksistowskiej walki klas, ponieważ nie walka, ale solidarność wyraża bieg dziejów – zwrócił uwagę.

Krzyż Chrystusa jest najwyższym znakiem solidarności Boga z człowiekiem.

Abp Marek Jędraszewski

Przypomniał także, iż dziwiono się w różnych miejscach, że istnieje związek między światem pracy a mszą świętą, a także to, że dało się dostrzec podziw i szacunek, który budził widok polskich robotników spowiadających się na terenie zakładów pracy. – Praca i Chrystus? Praca i eucharystia? A jednak tak tutaj było – powiedział. – Dzisiaj tekst papież odczytujemy w nowym wymiarze solidarności – dodał i nawiązał do sytuacji, jaka obecnie ma miejsce za naszą wschodnią granicą.

– Walka nie może być silniejsza od solidarności, ani wojna. Okazało się, po raz kolejny, że solidarność jest większa niż przemoc horror i nienawiść, więc znowu o Polsce zaczyna się mówić z wielkim szacunkiem i podziwem. To co staje się treścią naszych doświadczeń ostatnich miesięcy i tygodni pozwala z nadzieją patrzeć w przyszłość. Abyśmy z krzyża chrystusowego czerpali siły, trwali i każdego dnia odkrywali jak głęboka jest treść kryjąca się w jednym słowie: solidarność – zakończył metropolita krakowski.

W mszy świętej uczestniczył także sztandar (oraz przedstawiciele, w tym przewodniczący) Regionu Gdańskiego.

CZY WIESZ, ŻE…

Za niespełna dwa tygodnie obchodzona będzie rocznica wizyty papieża w Zakopanem, który wówczas wskazał na krzyż wzniesiony na Giewoncie. – Ten krzyż patrzy na cała Polskę – powiedział wówczas. Dwa lata temu kopia tego krzyża została umieszczona w bursztynowym ołtarzu znajdującym się w Kościele Świętej Brygidy w Gdańsku.

Na koniec mszy św. w sanktuarium przewodniczący Związku Piotr Duda przekazał arcybiskupowi słowa wdzięczności.

(tm)

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej