Msza św. rozpoczęła WZD ZRG [galeria zdjęć]

Msza święta w Bazylice pw. św. Brygidy w Gdańsku rozpoczęła dzisiejsze Walne Zebranie Delegatów NSZZ „Solidarność” Regionu Gdańskiego.

– Solidarność jako ruch społeczny pokazała, że można budować wielką wspólnotę – mówił ks. dr Grzegorz Świst. – W czasie pierwszego zgromadzenia, w którym uczestniczyło było 896 delegatów, zostało wysłane Posłanie do ludzi pracy Europy Wschodniej, które najbardziej poruszyło Moskwę. Przesłanie skierowane do tej części Europy, która nie żyła w wolnym świecie.

Podziękował też przewodniczącym; Komisji Krajowej NSZZ „S” Piotrowi Dudzie oraz Regionu Gdańskiego Krzysztofowi Dośli za to, że rozumieją czym żyje naród. – Dlatego dobrze, że gromadzimy się tutaj na eucharystii, abyśmy mogli iść jako wierni uczniowie Jana Pawła II – powiedział ks. Świst.

Jak stwierdził, „serce Solidarności bije tutaj, w bastionie Solidarności.

Ks. Ludwik Kowalski (na zdjęciu powyżej), proboszcz Parafii św. Brygidy w Gdańsku podziękował wszystkim za obecność. – Jesteście w swoim kościele – zwrócił się do zebranych.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej