Zmarł Bogdan Pietruszka, autor koncepcji gdańskiego pomnika Poległych Stoczniowców 1970

W wieku 86 lat 21 maja br. zmarł konstruktor Bogdan Pietruszka, współautor projektu Pomnika Poległych Stoczniowców 1970. Informację o jego odejściu podało Radio Gdańsk.

Gdański pomnik wzniesiony w 1980 r. ku czci robotników, którzy ośmielili się przeciwstawić reżimowi to jeden z bardziej znanych polskich pomników. Jego historia zaczęła się 17 sierpnia 1980 roku, gdy przy Bramie nr 2 Stoczni Gdańskiej strajkujący ustawili drewniany krzyż upamiętniający ofiary Grudnia ’70.

Bogdan Pietruszka, urodził się 17 września 1935 r. w Końskich. Uczęszczał do gdańskiego Technikum Budowy Okrętów, które ukończył w 1967 r. Był w latach 1953-70 starszym technikiem w Centralnym Biurze Konstrukcji Okrętowych w Gdańsku, a w latach 1971-1996 konstruktorem, projektantem, starszym projektantem i specjalistą w Biurze Projektowo-Konstrukcyjnym Stoczni Gdańskiej im. Lenina.

1 września 1980 r. zawiązał się Społeczny Komitet Budowy Pomnika Poległych Stoczniowców, na którego czele stanął Andrzej Gwiazda, a następnie Henryk Lenarciak. W skład komitetu weszli oddelegowani ze Stoczni Gdańskiej, portu, Elmoru, Energopolu, Mostostalu, Geoprojektu, Miastoprojektu, Polamu, PWSSP: Marek Adamczewski, Andrzej Artski, Szczepan Baum, Ryszard Chmielewski, Wiesław Garubiński, Władysław Knap, Andrzej Gwiazda, Stanisław Grzyb, Jan Koziatek, Zygmunt Manderla, Wojciech Mokwiński, Konrad Niklas, Stanisław Oloszko, Bogdan Pietruszka, Wiesław Szyślak, Mirosław Urbanowicz. 10 października 1980 roku do komitetu dołączyli Elżbieta Białkowska, Leszek Górski, Bernard Kozłowski, Czesław Raganowicz i Tadeusz Wyganowski, Jacek Krenz, Robert Pepliński.

Pierwotny projekt, autorstwa Bogdana Pietruszki z Biura Projektowo-Konstrukcyjnego Stoczni Gdańskiej im. Lenina, zatwierdzony przez Międzyzakładowy Komitet Strajkowy 24 sierpnia 1980 r., przewidywał, że monument składać się będzie z czterech krzyży, łączących się kotwicami i ramionami.

1 października 1980 roku komitet wybrał kolejną wersję projektu pomnika, zaproponowaną przez zespół, w skład którego wchodzili: Bogdan Pietruszka, Elżbieta Szczodrowska-Peplińska, Robert Pepliński (rzeźbiarze) i Wiesław Szyślak (architekt). Małą architekturę w otoczeniu pomnika zaprojektowali Wojciech Mokwiński i Jacek Krenz. Zespół ten zaproponował trzy krzyże, ze względu na bardziej uniwersalną symbolikę. Projekt zatwierdził (co było wymogiem) minister kultury prof. Wiktor Zin. Pomnik składa się z trzech krzyży, z których każdy waży 36 ton i mierzy 42 metry wysokości. Na każdym krzyżu zawieszona jest kotwica. Oznaczają one lata ukrzyżowanych nadziej 1956, 1970 i 1976 rok. Rok 1980 symbolizowany jest przez krąg Solidarności. Zdecydowano się na trzy krzyże. Taka konstrukcja z uwagi na symbolikę zyskała poparcie.

Uroczystości pogrzebowe odbędą się w piątek 27 maja br. o godz. 9.30 w bazylice Świętej Brygidy w Gdańsku rozpocznie się msza święta pogrzebowa; o godz. 11.30 w kaplicy na cmentarzu Srebrzysko rozpocznie się ceremonia ostatniego pożegnania.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej