Według prognoz: bezrobocie na Pomorzu będzie mniejsze niż przed rokiem

Z ponad 5 do 4,4 proc. – do takiego poziomu, według szacunków Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Gdańsku, zmniejszy się bezrobocie rejestrowane na Pomorzu w bieżącym roku. Sytuacja już teraz jest lepsza niż rok temu o tej porze.

– Ostatni miesiąc 2021 roku zakończyliśmy ze stopą bezrobocia niższą o 0,8 pkt. proc. niż przed rokiem, co bez wątpienia jest oznaką poprawiającej się sytuacji na pomorskim rynku pracy – informuje Wojewódzki Urząd Pracy w Gdańsku.

Na początku roku 2021 stopa bezrobocia wynosiła 6,3 procent, po czym, od kwietnia zaczęła spadać i w czerwcu po raz pierwszy „zeszła” poniżej 6 procent, aby miniony rok zakończyć na poziomie niewiele powyżej 5 procent.

Spadek wystąpił w jedenastu powiatach województwa pomorskiego, a największy odnotowano w powiecie malborskim i Słupsku. W powiatach: bytowskim, kartuskim, lęborskim oraz sztumskim stopa bezrobocia – choć w skali miesiąc do miesiąca – pozostała na podobnym poziomie, wzrost – w tym samym ujęciu – ujęciu wystąpił w pięciu powiatach: kościerskim, chojnickim, kwidzyńskim, puckim oraz tczewskim.

Według stanu na 31 grudnia 2021 liczba zarejestrowanych bezrobotnych wyniosła 47,8 tysiąca i jest to o 8,4 tysiąca (15 proc.) mniej niż rok temu.

Nieznacznie pod koniec roku zwiększyła się liczba wpisanych do ewidencji urzędów pracy oświadczeń o powierzeniu pracy cudzoziemcom. Było ich łącznie 11,6 tysięcy i w porównaniu z listopadem wzrost wyniósł 0,1 procent, a w porównaniu z grudniem 2020 – 1,8 procent (największy przyrost liczby oświadczeń w skali miesiąc do miesiąca nastąpił w powiecie sztumskim, bowiem aż o 95 procent, a największy spadek w powiecie kwidzyńskim – o 30 procent).

Stale, patrząc w perspektywie kilku lat, rośnie liczba legalnie pracujących w Polsce obywateli Białorusi (pod koniec 2021 roku w całym kraju było ich już ponad 67 tysięcy). Tym samym Białorusini są drugą (po Ukraińcach) najliczniejszą grupą.

Urzędy pracy zachęcają także osoby, które wracają do Polski z zagranicy do skorzystania ze wsparcia. Szansa na znalezienie pracy i podniesienie kwalifikacji, które będą dopasowane do aktualnych potrzeb rynku, to główne założenia projektu „Pomorskie! Tu wracam, tu pracuję”. Uczestnictwo w tym projekcie jest bezpłatne, a szkolenia kończą się uzyskaniem certyfikatu.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej