Resort rodziny szacuje bezrobocie w kwietniu br.

Stopa bezrobocia rejestrowanego wyniosła w kwietniu br. 5,3 proc., czyli 0,1 pkt. proc. mniej niż w marcu br., a w zestawieniu z końcem kwietnia 2022 r. była niższa o 0,3 pkt. proc. – wynika ze wstępnych danych Ministerstwa Rodziny i Polityki Społecznej. Najniższe bezrobocie w końcu kwietnia br. zanotowano w Wielkopolsce (3 proc.).

– Porównując poziom bezrobocia w końcu kwietnia br. do stanu z końca lutego 2020 r., tzn. tuż przed epidemią COVID-19, stopa bezrobocia rejestrowanego była o 0,2 pkt procentowego niższa. Statystyki te dowodzą skuteczności instrumentów wsparcia realizowanych przez rząd w trudnych czasach. Wielomiliardowe wsparcie dla przedsiębiorców w czasie pandemii pozwoliło uchronić przed zwolnieniami i kryzysem miliony Polaków – twierdzi minister rodziny i polityki społecznej Marlena Maląg.

Według wstępnych danych resortu w kwietniu br. w urzędach pracy zarejestrowanych było 823,7 tys. bezrobotnych, czyli o 23,1 tys. (2,7 proc.) mniej niż w końcu poprzedniego miesiąca. W porównaniu do końca kwietnia 2022 r. liczba bezrobotnych spadła o 54,2 tys. osób (6,2 proc.).

Polska pozostaje krajem o jednym z najniższych wskaźników bezrobocia w Unii Europejskiej. Według danych Eurostatu stopa bezrobocia (liczona wg definicji Eurostat) wyniosła u nas w marcu br. 2,8 proc. wobec 6 proc. dla Unii Europejskiej i 6,5 proc. w strefie euro. Tym samym Polska wraz z Niemcami zajęła drugie, po Czechach (2,6 proc.), miejsce pod względem najniższej stopy bezrobocia w Unii.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej