Uroczyste zamknięcie papieskiej wystawy w rocznicę pielgrzymki Jana Pawła II do Trójmiasta

W samo południe 12 czerwca, w 36 rocznicę pamiętnej pielgrzymki Ojca Świętego do Ojczyzny na placu Solidarności została symbolicznie zamknięta wystawa poświęcona świętemu Janowi Pawłowi II. Motto wystawy „Ty nas obudziłeś, My Cię obronimy” będzie hasłem Krajowego Zjazdu Delegatów NSZZ „S”, który odbędzie się 19 i 20 października br. w Spale.

Zdjęcia: Artur Górski

Kwiaty pod pomnikiem Poległych Stoczniowców złożyli przewodniczący KK NSZZ „S” Piotr Duda, przewodniczący ZRG NSZZ „S” Krzysztof Dośla oraz dyrektor gdańskiego oddziału IPN dr Paweł Warot.

– Kończymy pierwszy etap wystawy. Będzie ona nadal prezentowana w innych miastach. Ona ma już swoją historię. Była dwa razy demolowana, co jest szczególnie przykre. Nie zapomnimy o Ojcu Świętym, duchowym ojcu „Solidarności” – powiedział Piotr Duda.

– Największą bolączką różnego rodzaju dziwnych ideologii są autorytety. Takim autorytetem jest św. Jan Paweł II. Chcąc zniszczyć pewne wartości, najłatwiej jest uderzyć w te autorytety. Atmosfera jest niedobra, a odwaga potaniała, skoro znajdują się tacy, którzy chcą zmieniać historię i zniszczyć ważne dla nas wartości w imię walki ideologicznej i politycznej. Dlatego tutaj jesteśmy, aby się im nie udało – dodał Krzysztof Dośla.

12 czerwca 1987 roku Jan Paweł II w zupełnej ciszy uklęknął i modlił się pod pomnikiem Poległych Stoczniowców. Położył u jego stóp bukiet róż. Wokół pomnika, kilkanaście metrów od papieża, stanęła, licząca ponad tysiąc osób, milcząca grupa funkcjonariuszy milicji, podoficerów i oficerów Marynarki Wojennej po cywilnemu oraz partyjny aktyw. W momencie, gdy Papież wszedł na plac – na rozkaz odwrócili się do Ojca Świętego plecami.

– Choć w 1987 roku nie było tłumu wiernych, tylko służby chcące pokazać: „Jesteś tutaj niepotrzebny”, tamta samotna modlitwa Ojca Świętego była przejmująca. Okazało się, że cisza przemawia – przypomniał ks. kanonik Ludwik Kowalski, proboszcz parafii pw. Św. Brygidy i za wstawiennictwem Jana Pawła II odmówił modlitwę w intencji Ojczyzny:

– Bobry Boże! Pomóż nam kochać to co ojczyste, naszą tradycję, historię, nasz język, polskie krajobrazy i naszych rodaków, niezależnie od tego, jakie poglądy prezentują. Ucz nas solidarności i odpowiedzialności za nasze wspólne dziedzictwo i troski o Dobro Wspólne – modlił się kapłan.

Ceremonii zakończenia wystawy papieskiej przyglądali się odwiedzający Trójmiasto uczniowie jednej z poznańskich szkół. Był to dla nich niecodzienny kurs historii.

Przypomnijmy, że nieopodal gdańskiej siedziby NSZZ „Solidarność”, na   skwerze przy Walach Piastowskich stanęła 21 marca br. wystawa „Ojciec Święty z Solidarnością – Solidarność z Ojcem Świętym”, przypominająca nasze spotkania z Ojcem Świętym, wraz z opiami i zdjęciami. Niestety, ekspozycja stała się dwukrotnie obiektem ataków i została zdewastowana przez wandali. Związkowcy pieczołowicie ją odnowili.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej