PKB wzrósł w 2023 roku o 0,2 proc. rok do roku

Nasz Produkt Krajowy Brutto wyhamował niemal do zera, spadła konsumpcja i produkcja przemysłowa, skurczył się handel.

PKB Polski wzrósł w 2023 r. o 0,2 proc. rok do roku – wynika z szacunków GUS. Wynik jest gorszy od prognoz i od wyniku przed rokiem. W 2022 r., liczony w porównaniu z pandemicznym 2021 r., wzrost PKB wyniósł 5,3 proc.

Wartość dodana brutto PKB w przemyśle w 2023 r. zmniejszyła się o 0,7 proc. w porównaniu do 2022 r. (wobec wzrostu o 7,6 proc. 2022 r. do 2021 r.), wartość dodana brutto w budownictwie w 2023 r. w porównaniu z 2022 r. wzrosła o 3,4 proc. (wobec 5,1 proc. w 2022 r.), wartość dodana brutto w handlu i usługach w 2023 r. w porównaniu z 2022 r. zmniejszyła się o 2,4 proc. (wobec wzrostu o 2,3 proc. w 2022 r.).

Analitycy z Polskiego Instytutu Ekonomicznego komentując odczyt GUS, zwrócili uwagę, że na wynikach ciążył spadek wydatków gospodarstw domowych.

– Były one o 1 proc. niższe niż w 2022 r., głównie za sprawą wysokiej inflacji. W pierwszej połowie roku wyprzedzała ona tempo wzrostu płac, co przyczyniało się do ubytku zamożności gospodarstw domowych. Równocześnie systematycznie rosły nakłady inwestycyjne. W 2023 r. powiększyły się one o 8 proc. za sprawą wydatków dużych przedsiębiorstw” – wskazano w komentarzu PIE.

Polski wzrost gospodarczy zaczyna przyśpieszać po słabszym 2023 r.

– W bieżącym roku Polska powinna pozytywnie wyróżniać się na tle państw UE. Głównym zagrożeniem dla aktywności pozostają słabe wyniki wśród partnerów handlowych, zwłaszcza w Niemczech – dodaje PIE.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej