Od maja podwyżki w „towarowej” kolei. To związkowy sukces

Pracownicy DB Cargo dostaną podwyżki. Zarząd firmy podpisał z reprezentacją pracowników porozumienie, na mocy którego zasadnicze wynagrodzenia zatrudnionych wzrosną średnio o 500 zł brutto. To ogromny sukces organizacji związkowych.

– Rozmowy z pracodawcą były bardzo trudne, nie chcieliśmy ich już dłużej przeciągać. Domagaliśmy się 600 zł podwyżki, wynegocjowaliśmy 500 zł, co w tej chwili, w związku z wybuchem wojny na Ukrainie, należy uznać za sukces – mówi Leszek Piskała, przewodniczący NSZZ „Solidarność” w DB Cargo.

Zmiany wejdą w życie 1 maja.

– 500 złotych brutto to średnia wysokość podwyżki wynikająca z podzielnia sumy środków przeznaczonych na wzrost wynagrodzeń przez całkowitą liczbę pracowników naszej firmy. W praktyce podwyżki będą dość zróżnicowane. O ostatecznym podziale pieniędzy będą decydować kierownicy działów. W porozumieniu mamy zapisaną minimalną gwarantowaną sumę podwyżki. Wynosi ona 200 zł, co oznacza, że nikt nie zostanie z pustymi rękami – dodaje Leszek Piskała.

(TySol)

fot. Siemens Mobility

[dkpdf-button]
Strona korzysta