Historyk z Gdańska kandydatem na prezesa IPN

Dr Karol Nawrocki. Fot. ipn.gov.pl

Dr Karol Nawrocki, dyrektor Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku, decyzją Kolegium IPN wyłoniony został w konkursie na prezesa Instytutu Pamięci Narodowej – Komisji Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi  Polskiemu. Jego kandydaturę będzie musiał przegłosować Sejm.

27 kwietnia 2021 r. dr Karol Nawrocki został wyłoniony spośród pięciu uczestników konkursu na prezesa Instytutu Pamięci Narodowej – Komisji Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu. W trakcie publicznego wysłuchania przeprowadzonego w Centrum Edukacyjnym im. prof. Janusza Kurtyki przy ul. Marszałkowskiej 21/25 w Warszawie, dr Karol Nawrocki zaprezentował swój dorobek naukowy i zawodowy, zdobyte doświadczenie, umiejętności, jak i  przedstawił koncepcję kierowania IPN-KŚZpNP oraz plany dotyczące jego działania.

Decyzję o wyborze kandydata podjęło Kolegium IPN obradujące pod przewodnictwem prof. dr. hab. Wojciecha Polaka. Kolegium Instytutu Pamięci Narodowej zawnioskowało do Sejmu o powołanie dr. Karola Nawrockiego  na stanowisko prezesa IPN. Jego czteroletnia praca w Muzeum II Wojny Światowej została doceniona.

Dr Karol Nawrocki – historyk, specjalista ds. zarządzania zasobami ludzkimi, działacz społeczny. Tytuł doktora nauk humanistycznych obronił w 2013 r. w Instytucie Historii Uniwersytetu Gdańskiego. Od stycznia 2009 r. był pracownikiem Instytutu Pamięci Narodowej; w latach 2014-2017 pełnił funkcję naczelnika Oddziałowego Biura Edukacji Publicznej IPN w Gdańsku, koordynując prace naukowo-edukacyjne na terenie gdańskiego oddziału IPN. Od kwietnia 2017 r. pełni funkcję dyrektora Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku. Członek Rady Dyplomacji Historycznej przy Ministrze Spraw Zagranicznych RP. Członek Rady ds. Muzeów i Miejsc Pamięci Narodowej. Jako dyrektor państwowej instytucji kultury konsekwentnie przywraca pamięć o Westerplatte, realizując działania inwestycyjne budowy Muzeum Westerplatte i Wojny 1939, możliwe dzięki starannie i sprawnie przeprowadzonej procedurze legislacyjnej.

Pełnomocnik Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego ds. organizacji obchodów 80. rocznicy wybuchu II wojny światowej. W ramach stworzonego systemu, honorowym patronatem kierowanego przez dr. Nawrockiego Muzeum zostało objętych ponad 360 zróżnicowanych przedsięwzięć organizowanych w Polsce i na świecie, w tym spektakularne widowiska, wystawy, projekty edukacyjne, konferencje i inne przedsięwzięcia, o których dowiedziały się miliony osób na całym świecie.

Dr Karol Nawrocki aktywnie realizuje misję opowiadania o II wojnie światowej poza granicami kraju, kładąc nacisk na współpracę z partnerami zagranicznymi, organizując międzynarodowe konferencje, wystawy i projekty m.in. Światowe Forum Muzeów Pól Bitewnych, czy międzynarodową konferencję naukową „Pakt dla wojny. Zmowa Hitler-Stalin z 23 sierpnia 1939 r. z perspektywy 80 lat od wybuchu II wojny światowej”. Wspólnie z Ministerstwem Spraw Zagranicznych w 2019 r. zainicjował oraz koordynował realizację międzynarodowego projektu wystawienniczego „Fighting and Suffering”, który stał się największą tego typu akcją informacyjną w historii polskiej dyplomacji. Przedsięwzięcie to umożliwiło zaprezentowanie opowieści o    Działania dr. Nawrockiego to także licznie zrealizowane projekty na rzecz społeczności lokalnej, wpisujące się w politykę społecznej odpowiedzialności.

W 2013 r. był jednym z głównych inicjatorów i współorganizatorów powstania w Gdańsku alei im. Żołnierzy Wyklętych. W 2015 r. doprowadził do nazwania jednej z głównych ulic terenów byłej Stoczni Gdańskiej imieniem bł. ks. Jerzego Popiełuszki. Był członkiem Komitetu Budowy pomnika Danuty Siedzikówny „Inki”, który został odsłonięty w Gdańsku 30 sierpnia 2015 r.

Zainicjował liczne działania i inicjatywy skierowane zarówno do lokalnej społeczności, jak i pokazujące solidarność kierowanego przez niego Muzeum w walce z pandemią koronawirus, m.in. w ramach akcji „Maska i książka”, „Hotel dla Medyka” czy przekazania parkingu podziemnego na rzecz Centrum testowego COVID-19 drive thru UCK. Wielokrotnie wyróżniony i nagrodzony, otrzymał m.in.  Brązowy Krzyż Zasługi, za zasługi w dokumentowaniu i upamiętnianiu prawdy o najnowszej historii Polski (2017); Medal 100-lecia Odzyskania Niepodległości (2019); Medal Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej „Za zasługi dla Armii Krajowej” (2018).

ASG

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej