„Godność” uczciła amerykańskie święto

Z okazji rocznicy ogłoszenia Deklaracji Niepodległości Stanów Zjednoczonych przy pomniku św. Jana Pawła II i Ronalda Reagana w Gdańsku odbyły się uroczystości organizowane przez Stowarzyszenie „Godność”. Jak podkreślił Czesław Nowak, prezes stowarzyszenia, Polacy i Amerykanie są powiązani wspólną historią w dążeniu do wolności, zwłaszcza teraz w dziejowym momencie.

Konstytucja Stanów Zjednoczonych była pierwszą neooświeceniową konstytucją, jaka została ogłoszona w cywilizowanym świecie. Do dziś jej zasady obowiązują w demokratycznych ustrojach, do dziś są wzorem tego w jaki sposób powinno funkcjonować państwo, z trójpodziałem władzy, z zasadami równości i wolności. W uzyskaniu przez Stany Zjednoczone Niepodległości ogromną rolę odegrali Polacy, przede wszystkim Tadeusz Kościuszko i Kazimierz Puławski, obaj do dziś są czczeni przez obywateli Stanów Zjednoczonych – można przeczytać w komunikacie Instytutu Pamięci Narodowej.

Prezes stowarzyszenia „Godność” podczas uroczystości przypominał działania prezydenta USA Ronalda Regana, podziękował także za zasługi św. Jana Pawła II. W uroczystościach udział wziął także m.in. dr Daniel Czerwiński, naczelnik Oddziałowego Biura Badań Historycznych IPN w Gdańsku który przypomniał, że odzwierciedleniem uniwersalnych wartości, o których warto pamiętać, była uchwalona w 1789 roku konstytucja USA.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej