ZUS zwaloryzował składki na kontach ubezpieczonych

Po czerwcowej waloryzacji stany kont ubezpieczonych, na których gromadzone są składki na ubezpieczenie emerytalne, wzrosły o 5,41 proc. Łącznie kapitał na kontach zwiększył się o 164 mld zł.

Co roku 1 czerwca ZUS rozpoczyna waloryzację środków zgromadzonych na kontach i subkontach ubezpieczonych, w tym kapitału początkowego.

Wysokość waloryzacji konta zależy od inflacji (wzrostu cen towarów i usług) i przypisu składek (wzrostu płac i liczby ubezpieczonych) z poprzedniego roku. Z kolei waloryzacja subkonta to pochodna dynamiki wzrostu PKB z ostatnich 5 lat.

W tym roku stany kont ubezpieczonych wzrosły o 5,41 proc., a stany subkont o 5,23 proc. Łącznie, kapitał zgromadzony przez ubezpieczonych zwiększył się o  blisko 164 mld zł.

Dla przykładu: osobie, która na koniec stycznia 2021 r. zgromadziła 450 tys. zł, dopisano w czerwcu 24,3 tys. zł. Jeśli zaś ktoś zgromadził 850 tys. zł w postaci składek i kapitału początkowego, to dzięki waloryzacji stan konta takiej osoby zwiększył się o prawie 46 tys. zł.

Kolejnym krokiem, po wykonaniu waloryzacji rocznych, jest przygotowanie informacji o stanie konta ubezpieczonego (IOSKU) według stanu na 31 grudnia 2020 r. W tym roku, tak jak w ubiegłym, zgodnie z ustawą ZUS nie będzie wysyłał do ubezpieczonych wersji papierowej informacji. Będzie ona udostępniona w formie elektronicznej na Platformie Usług Elektronicznych (PUE ZUS).

ZUS wygeneruje również „Informację o przekazaniu do ZUS raportu informacyjnego przez płatnika składek”. Złożenie tego raportu pozwala płatnikowi na skrócenie przechowywania akt pracowniczych z 50 do 10 lat. Informację tę Zakład przygotuje tylko dla osób, za które płatnik składek złożył raport informacyjny w 2020 r.

Krzysztof Cieszyński
regionalny rzecznik prasowy ZUS województwa pomorskiego

Jak ZUS liczy emeryturę?

Zebrany kapitał jest dzielony przez przewidywaną liczbę miesięcy, którą Polacy przeżywają. Należy podzielić kwotę zwaloryzowanych składek na ubezpieczenie emerytalne na indywidualnym koncie ubezpieczonego i subkoncie oraz ze zwaloryzowanego kapitału początkowego (historii emerytalnej, tych którzy pracowali przed 1999 r.) przez średnie dalsze trwanie życia w momencie przejścia na emeryturę.

Wysokość emerytury zależy od  średniego dalszego trwania życia kobiet i mężczyzn (czas życia po przejściu na emeryturę), które wylicza Główny Urząd Statystyczny. Wysokość hipotetycznej emerytury możemy obliczyć w kalkulatorze udostępnionym na stronie zus.pl. Informację znajdziemy też na profilu na PUE ZUS.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej