ZRG: zmiany w mediach tylko zgodnie z prawem!

Na pierwszym w tym roku zebraniu 8 stycznia br. spotkali się członkowie ZRG NSZZ „S” w Sali Akwen by zapoznać się z sytuacją w zakładach pracy Wybrzeża, z perspektywą reaktywowania Maratonu Solidarności w jego tradycyjnej formie, po czterech latach przerwy spowodowanej pandemią oraz śmiercią znakomitego olimpijczyka i ducha sprawczego imprezy Kazimierza Zimnego, zająć stanowisko wobec sytuacji wokół mediów publicznych i ich pracowników oraz omówić projekt budżetu na ten rok.

– Życzę wszystkim wytrwałości, solidarności i siły oraz dobrego 2024 roku. Być może nie zostanie nam oszczędzona żadna sytuacja, z którą już się nie mierzyliśmy w naszej związkowej działalności. Napływają sygnały o trudności w egzekwowaniu zapisów o szczególnej ochronie działaczy związkowych. Od Nowego Roku weszło też sporo rozwiązań propracowniczych, jak chociażby to, że w wyniku porozumienia „Solidarności” z rządem doszło do podniesienia rocznego limitu odliczenia od dochodu składek członkowskich na rzecz związków zawodowych do 840 zł, emerytury pomostowe, odpis na Fundusz Świadczeń Socjalnych. To są zasługi naszego Związku –  powiedział Krzysztof Dośla, przewodniczący ZRG NSZZ „S” otwierając obrady.

Odliczenie z tytułu opłacania składek członkowskich w związkach zawodowych zostało wprowadzone od 1 stycznia 2022 r., początkowo z rocznym limitem 300 zł, a następnie – od 1 lipca 2022 r. limit ten podwyższono do 500 zł. Podatnicy po raz pierwszy zastosowali ulgę w zeznaniach podatkowych za 2022 r. W zenznaniu za 2023 r. będzie to 840 zł.

Stefan Gawroński, skarbnik ZRG NSZZ „S” przedstawił projekt budżetu na bieżący rok. Uwagi do projektu można składać do 29 stycznia br.

Przyjęto też stanowisko wobec sytuacji pracowników mediów publicznych, szczególnie regionalnych.

– Pragniemy podkreślić, że demokratycznie wybrane władze naszego państwa mają prawo kształtować media publiczne zgodnie z własną wizją ich rozwoju, lecz nie mogą przy tym łamać prawa i sięgać po przemoc. Wobec zaistniałej sytuacji wzywamy do zaprzestania skrajnie nagannych działań i podjęcia przez Radę Ministrów rutynowych w momencie zmiany obozu rządzącego czynności, pozwalających na zmiany w mediach publicznych, z zachowaniem porządku prawnego oraz z zachowaniem szacunku wobec osób pracujących w tych podmiotach od wielu lat – czytamy w stanowisku ZRG NSZZ „S” w sprawie mediów publicznych.

Przypomnijmy, że „w imieniu Solidarności, która wywalczyła Polsce niepodległość i demokrację, i ma do tego moralne prawo, żądam, aby konieczne działania legislacyjne niezbędne do wprowadzania zmian, do których koalicja rządowa otrzymała od społeczeństwa demokratyczny mandat, odbywały się w zgodzie z konstytucją i we współpracy z Prezydentem, który również taki mandat demokratyczny otrzymał” – oświadczył 21 grudnia br. Piotr Duda, przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „S”.

Mirosław Kamieński, lider NSZZ „S” w PGZ Stocznia Wojenna poinformował o zakończeniu sporu zbiorowego w tej stoczni. I tak stoczniowcy otrzymali podwyżki płac od stycznia br. o 500 zł miesięcznie i o 3 zł dla pracowników rozliczanych na godziny oraz świąteczny bonus 1000 zł.

Anna Woroniecka, przewodnicząca Koła Emerytów i Rencistów przy KM NSZZ „Solidarność” Pracowników Oświaty i Wychowania w Gdańsku i koordynatorska służb honorowych przy grobie bł. ks. Jerzego Popiełuszki przedstawiła historię tej idei oraz sprawozdanie z działań bieżących. W ub.r. służbę pełniło 47 związkowców z naszego Regionu, w 14 zespołach. Jest wolny w kalendarzu służb termin z 13 na 14 kwietnia br.

Maria Szwajkiewicz z Biura Prawnego ZRG NSZZ „S” przedstawiła zmiany w przepisach z zakresu ubezpieczeń społecznych, odliczeń od dochodów, emeryturach pomostowych oraz prawa pracy.

Wrócił temat reaktywacji sierpniowego Maratonu Solidarność. Ten bowiem w tradycyjnej formie nie odbywa się od 2019 roku. A bieg ma swój walor promocyjny, jak i historyczny.

Przypomnijmy też, że  10 stycznia br. upływa termin na przedstawienie pracodawcy informacji o liczbie swoich członków Związku za II półrocze 2023 roku.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej