Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”. 40 rocznica śmierci patrona „Solidarności”

Informacje z zakładów pracy i przyjęcie budżetu ZRG na 2024 rok to najważniejsze punkty posiedzenia regionalnych władz naszego Związku, które obradowało 5 lutego br. w siedzibie gdańskiej „Solidarności”.

Lutowe posiedzenie Zarządu Regionu Gdańskiego rozpoczęło się od wręczenia podziękowań osobom zaangażowanym we wsparcie Funduszu Stypendialnego. Osoby wyróżnione to Wanda Lemanowicz, przewodnicząca Regionalnej Sekcji Emerytów i Rencistów Regionu Gdańskiego, Joanna Lewna-Winnicka z oświatowej „Solidarności” z Tczewa, Lidia Dąbrowska i Alicja Połońska z oświatowej „Solidarności” z Gdańska oraz Stanisław Chmielecki, uczeń Szkoły Podstawowej im. ks. prałata Józefa Bigusa w Baninie.

Przewodniczący Regionu Krzysztof Dośla, zaapelował do członków i sympatyków „S” o wsparcie Funduszu poprzez przekazywanie odpisu 1,5 procent z podatku dochodowego od osób fizycznych.

Członkowie ZRG przyjęli budżet Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” na rok 2024.

W części poświęconej sytuacji w zakładach pracy przeważały informacje mówiące o problemach związanych z niepewną sytuacją po przejęciu władzy przez nową ekipę rządzącą.

Wymiana zarządów następuje w poszczególnych firmach będących własnością lub z większościowym udziałem Skarbu Państwa. Na szczęście, w kilku z nich udało się podpisać porozumienia dotyczące podwyżek wynagrodzeń jeszcze pod końcem ubiegłego roku lub na początku bieżącego, a więc jeszcze ze starymi zarządami.

Pozytywną wiadomość przekazał Mirosław Kamieński przewodniczący KM NSZZ „S” PGZ Stocznia Wojenna. 31 stycznia 2024 r. na terenie PGZ Stoczni Wojennej w Gdyni odbyła się uroczystość położenia stępki pod pierwszą z jednostek projektu 106 – przyszłego ORP Wicher. Wydarzenie, w którym uczestniczyli przedstawiciele władz centralnych, samorządowych, Sił Zbrojnych RP, polskiego przemysłu obronnego, partnerów biznesowych i inne osoby zaangażowane w realizację programu, była pierwszym od 23 lat położeniem stępki pod nowy okręt bojowy dla Marynarki Wojennej RP przy ulicy Jana Śmidowicza w Gdyni.

W 2024 roku przypada 40 rocznica męczeńska śmierć błogosławionego ks. Jerzego Popiełuszki. W związku, NSZZ „Solidarność” chce w szczególny sposób uczcić i upamiętnić swojego patrona. Również Region Gdański planuje organizację wielu uroczystości i wydarzeń związanych z błogosławionym ks. Jerzym Popiełuszką. W najbliższym czasie podany zostanie szczegółowy program obchodów.

Lutowe posiedzenie Zarządu zakończyły informacje dotyczące szkoleń i konferencji organizowanych w ramach projektów finansowanych z Funduszy Norweskich.

Małgorzata Kuźma

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej