Wigilia w tym roku będzie wolna od pracy. Po raz pierwszy

W 2023 roku sklepy miały być otwarte podczas 7 niedziel handlowych. Jednak będzie ich sześć. Z listy niedziel handlowych skreślona została ta przypadająca na 24 grudnia br., czyli Wigilia.

W tym roku Wigilia Bożego Narodzenia, przypadająca na 24 grudnia, wypadła w niedzielę handlową.

W niedziele sklepy są zamknięte (z wyjątkami) ze względu na ustawę o ograniczeniu handlu w niedziele i święta. Niedziele wolne od handlu wielkopowierzchniowego wywalczył NSZZ „Solidarność”.

Przypomnijmy, że w 2017 roku Sejm przyjął ustawę ograniczającą handel w niedzielę, której projekt był inicjatywą Komitetu Inicjatywy Ustawodawczej (m.in. NSZZ „Solidarność”). Od 1 marca do 31 grudnia 2018 roku handel był dozwolony jedynie w pierwszą i ostatnią niedzielę miesiąca. Kolejne lata przyniosły też kolejne wolne od pracy niedziele. Ustawa wprowadzająca stopniowo zakaz handlu w niedziele weszła w życie 1 marca 2018 r. Od 2020 r. zakaz handlu nie obowiązuje jedynie w siedem niedziel w roku: ostatnie niedziele stycznia, kwietnia, czerwca i sierpnia, a także w niedzielę przed Wielkanocą oraz w dwie kolejne niedziele poprzedzające Boże Narodzenie.

W 1980 roku 21 postulatem MKS brzmiał: „Wprowadzić wszystkie soboty wolne od pracy”.

– W tym roku Wigilia po raz pierwszy nie będzie pracująca, choć przypada w niedzielę handlową. Mogę z pewnością powiedzieć, że w tym roku Wigilia nie będzie pracująca. Przypada ona w niedzielę, w tym handlową, ale zmienimy to w tym roku. Polacy zasługują na wolną Wigilię – ogłosił Waldemar Buda, minister rozwoju w rozmowie z PAP.

W ustawie przewidziano katalog 32 wyłączeń, m.in. działalność pocztową, jeśli przychody z tej działalności stanowią co najmniej 40 proc. przychodów ze sprzedaży placówki, cukiernie, lodziarnie, stacje paliw, kwiaciarnie, kawiarnie oraz w sklepikach, gdy za ladą stoi właściciel lub franczyzobiorca. Za złamanie zakazu handlu w niedziele grozi do 100 tys. zł kary, a przy uporczywym naruszaniu przepisów – nawet kara ograniczenia wolności.

Sklepy są zobowiązane do przestrzegania zakazu handlu nie tylko przez większość niedziel, ale również w wybrane święta.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej