W sprawie płac nauczycieli

Prezydium Międzyregionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” z siedzibą w Gdańsku sprzeciwia się proponowanym przez rząd minimalnym stawkom wynagrodzenia zasadniczego nauczycieli. Stawki te bowiem nie wzrastają o 1500 zł, jak zapowiadała koalicja rządowa. Treść stanowiska poniżej.

Stanowisko ws. projektu rozporządzenia MEN o stawkach wynagrodzenia zasadniczego nauczycieli

Prezydium Międzyregionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” z siedzibą w Gdańsku, w związku z przedstawieniem do zaopiniowania projektu rozporządzenia MEN ws. minimalnych stawek wynagrodzenia zasadniczego dla nauczycieli, mających obowiązywać od 1 stycznia 2024 r.:

1. Wyraża zaskoczenie, że stawki te nie wzrastają o 1500 zł, co zapowiadała w ub. roku obecna koalicja rządowa (w tabeli płacowej planowany jest wzrost o 1218 zł dla nauczyciela poczatkującego, o 1168 zł   nauczyciela mianowanego, o 1365 zł dla nauczyciela dyplomowanego).
  1. Sprzeciwia się tendencji do spłaszczania stawek wynagrodzeń na poszczególnych szczeblach awansu zawodowego. Fakt, że wzrost wynagrodzenia nauczyciela mianowanego jest niższy od wzrostu stawki nauczyciela początkującego może powodować brak zainteresowania otwarciem dosyć skomplikowanej i czasochłonnej procedury awansowej.

Jednocześnie oczekujemy:

• Waloryzacji dodatku za wychowawstwo klas (od 2019 r. jest niezmiennie na poziomie 300 zł).
  • Zagwarantowania mechanizmu corocznej – stałej waloryzacji wynagrodzeń nauczycieli, naliczania ich od przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce narodowej, co jest wieloletnim postulatem NSZZ „Solidarność”.

Gdańsk, 23. 01. 2024 r.

W imieniu Prezydium Sekcji
Bożena Brauer, przewodnicząca Międzyregionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” z siedzibą w Gdańsku

Tekst stanowiska do pobrania…>>