O pracy nauczycieli w audycji „Głos pracownika”

– Decyzja o możliwości otwarcia przez samorządy żłobków i przedszkoli to odpowiedź na potrzeby społeczne. Ludzie, którzy mają małe dzieci, muszą po prostu wrócić do pracy, a często nie mają z kim ich zostawić. Dla nas jest najważniejsze, żeby działo się to z zachowaniem zasad bezpieczeństwa – mówiła w audycji „Głos pracownika”, która jest emitowana na antenie Radia Gdańsk Monika Ćwiklińska, rzecznik prasowy Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ Solidarność.

Rzecznik oświatowej „Solidarności” odniosła się także do licznych głosów nauczycieli, którzy obawiają się, że mimo powrotu do placówek, dla części uczniów będą musieli kontynuować nauczanie zdalne. – Nie wyobrażamy sobie, żeby nauczyciel, który z jednej strony ma wykonywać swoją pracę na pełen etat w przedszkolu, po przyjściu do domu miał kontynuować nauczanie zdalne. Chyba że samorządy zapewnią wynagrodzenia za ten dodatkowy czas pracy – stwierdziła Monika Ćwiklińska.

Rzecznik odniosła się także do kwestii ich wynagrodzeń. – Nauczyciele zgłaszają, że w tej sytuacji, która nas zaskoczyła, poświęcają więcej godzin na pracę. Część z nich mówi o 10 godzinach pracy dziennie. Uważamy, że paragraf 7. rozporządzenia, które weszło w życie 25 marca, określa, że nauczyciele powinni otrzymywać takie samo wynagrodzenie, jakie mieli zagwarantowane przed zawieszeniem zajęć. W praktyce to wygląda niestety różnie. Jako Krajowa Sekcja Oświaty już w marcu przedstawiliśmy opinię prawna dotyczącą tego, które składniki wynagrodzenia i za jakie godziny należą się nauczycielom – mówiła Monika Ćwiklińska.

Audycja „Głos pracownika” jest nadawana w każdy poniedziałek o godzinie 12.30. Można ją odsłuchać również poprzez stronę internetową www.radiogdansk.pl.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej