Port Północny wraca w polskie ręce

Węglokoks SA sfinalizował transakcję zakupu akcji Przedsiębiorstwa Przeładunkowo-Składowego „Port Północny” sp. z o.o. od SEA-invest Corporation. W wyniku transakcji Węglokoks – grupa kapitałowa zrzeszająca spółki z sektora stalowego, energetycznego i logistycznego, nabywa 80,43 proc. akcji PPS Port Północny, co daje Węglokoksowi kontrolę nad spółką – podał Węglokoks w komunikacie z 5 października br.

W ostatnich 12 latach, pod zarządem SEA-invest Corporation – międzynarodowego operatora terminali dla towarów (suche ładunki masowe), PPS Port Północny stał się najważniejszym portem masowym w Polsce oraz kluczowym aktywem dla zabezpieczenia importu do Polski w szczególności węgla energetycznego, koksującego i rudy żelaza.

Nabycie kontrolnego pakietu akcji spółki wzmocni pozycję Węglokoksu na rynku logistycznym. Wartość transakcji nie została ujawniona.

(fot. Weglokoks.com.pl)

– Z przyjemnością informujemy o nabyciu udziałów w PPS Port Północny. To nowe aktywo pozwoli nam rozwijać działalność w sektorze logistycznym i zapewnić lepszą integrację naszych działalności. Wierzymy, że ta inwestycja przyczyni się do dalszego rozwoju całej Grupy Węglokoks i umocni naszą pozycję na rynku” – powiedział Tomasz Heryszek, prezes Zarządu Węglokoks SA.

Podczas konferencji prasowej minister Aktywów Państwowych Jacek Sasin podkreślił wagę tego wydarzenia dla całej polskiej gospodarki, podając, że „najważniejszy port” znów w rękach państwa. Port Północny od 2008 roku znajdował się w składzie belgijskiej grupy Sea-Invest.

Walorem Portu Północnego jest dostęp do nabrzeża głębokowodnego. To jedyne w Polsce nabrzeże dające bezpieczeństwo strategiczne z perspektywy surowców takich jak węgiel energetyczny by obsługiwać wielkie statki powyżej 100 tys. ton nośności.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej