Okręt rozpoznania, noszący imię deszyfranta Enigmy, budowany jest w Gdańsku

27 lipca br. Agencja Uzbrojenia poinformowała o położeniu stępki pod ORP Jerzy Różycki, pierwszy z dwóch okrętów rozpoznania radioelektronicznego, budowanego w ramach programu „107 Delfin” w stoczni Remontowa Shipbuilding S. A. w Gdańsku.

Prace nad prototypowym okrętem rozpoznania radioelektronicznego o numerze 107/1 w tej stoczni rozpoczęły się 27 kwietnia br. tzw. pierwszym paleniem blach na tę jednostkę.

Serwis Defence24 donosi nieoficjalnie, iż drugi z okrętów otrzyma nazwę Henryk Zygalski (podczas chrztów okrętów okaże się, czy będą one nosiły nazwy ORP Jerzy Różycki i ORP Henryk Zygalski czy ORP Różycki i ORP Zygalski), absolwentów Uniwersytetu Poznańskiego, kryptologów, współpracowników Mariana Rejewskiego.

Trzej naukowcy przysłużyli się złamaniu niemieckich szyfrów, a ich dokonania w łamaniu szyfrów skróciły II wojnę światową o co najmniej rok(!). Ich zespół w 1933 złamał kod niemieckiej maszyny szyfrującej Enigma, zbudował jej kopię oraz urządzenia deszyfrujące szyfrogramy Enigmy, tzw. bombę kryptologiczną. Praca Różyckiego to „metoda zegara”, pozwalająca określić ustawienie wirnika (bębna) w Enigmie. Różycki zginął na Morzu Śródziemnym 9 stycznia 1942 r. podczas powrotu do ośrodka dekryptażu Kadyks, ulokowanego w nieokupowanej przez Niemców części Francji tzw. Vichy.

FOT. SAAB, Försvarsmakten (Szwedzkie Siły Zbrojne)

Skąd projekt okrętu? W listopadzie ub.r. koncern SAAB podpisał z Agencją Uzbrojenia (Skarb Państwa), umowę na zaprojektowanie, budowę, dostawę i wsparcie w czasie eksploatacji dwóch okrętów rozpoznania radioelektronicznego „Delfin”. Polskim podwykonawcą stoczniowym SAAB jest stocznia Remontowa Shipbuilding S. A. w Gdańsku, a podwykonawcą projektowym MMC Ship Design & Marine Consulting Ltd. w Gdyni.   Projekt bazuje na projekcie Artemis, który również został zaprojektowany przez MMC Ship Design & Marine Consulting. Koncern SAAB wyposaży je w system rozpoznawczy własnego projektu i produkcji.

W Grupie Okrętów Rozpoznawczych 3. Flotylli Okrętów w Gdyni pełnią służbę dwa okręty rozpoznania radioelektronicznego ORP Nawigator i ORP Hydrograf. Banderę wojenną podniesiono na nich w latach 70 XX w. (jednostki zostały zbudowane w Stoczni Północnej im. Bohaterów Westerplatte w Gdańsku, dzisiaj Remontowa Shipbuilding).

Zbudowanie okrętów dla Marynarki Wojennej umożliwi dalsze prowadzenie rozpoznania radiowego i radiolokacyjnego Obwodu Królewieckiego od strony morza oraz śledzenie rosyjskich manewrów na Bałtyku. Będą one w stanie prowadzić rejsy rozpoznawcze do Zatoki Fińskiej i na Morze Barentsa. Okręt najprawdopodobniej zostanie zwodowany w 2026 r., a dostawy obydwu jednostek zostaną zrealizowane do 2027 r.

Dzięki temu, że mamy naszych inżynierów, projektantów i know-how, czyli wiedzę i doświadczenie, potrafimy budować, mimo problemów niezależnych od samych stoczni, nowoczesne jednostki. Przykład? To niszczyciel min „Kormoran II”, praca rozwojowa i pierwsza jednostka Marynarki Wojennej z kadłubem wykonanym ze stali niemagnetycznej.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej