Oflagowanie remiz i wozów bojowych Straży Pożarnej

Na budynkach komend i pojazdach służbowych Państwowej Straży Pożarnej zawisły flagi i transparenty NSZZ „Solidarność”. To efekt uchwały Krajowej Sekcji Pożarnictwa NSZZ „Solidarność”, która rozpoczęła akcję informacyjną związaną z ogólnopolską manifestacją NSZZ „Solidarność”, która odbędzie się 17 listopada w Warszawie.

fot. Krajowa Sekcja Pożarnictwa NSZZ „Solidarność”

Międzyregionalna Pomorska Sekcja Pożarnictwa NSZZ „Solidarność” 19 października 2022 r. w Gdańsku dyskutowała o przygotowaniach do manifestacji m.in. w sprawie godnej płacy „budżetówki”, która odbędzie się 17 listopada br. w Warszawie. Związkowcy – strażacy domagają się waloryzacji uposażeń i wynagrodzeń na poziomie 20 proc. od przyszłego roku. Od samych strażaków zależy na ile ich udział w proteście będzie zauważony. Umundurowanie i wyposażenie strażaków powodowało już nieraz, że byli oni widoczni i wyjątkowo słyszalni.

Wozy ratowniczo-gaśnicze z flagami „Solidarności” (fot. solidarnosc.org.pl)

Rada Krajowej Sekcji Pożarnictwa NSZZ „Solidarność” zdecydowała o skierowaniu petycji do Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z postulatami z branży pożarnictwa. Strażacy z KSP za niezbędne uznali:
• urealnienie budżetów komend PSP w zakresie wydatków rzeczowych,
• doetatyzowanie służby w związku z ciągłym wzrostem zakresu zadań realizowanych przez PSP,
• wdrożenie w życie zmian rozporządzenia o pełnieniu służby przez strażaków PSP m.in. w zakresie rozliczania czasu służby strażaków skierowanych do szkół i ośrodków szkolenia,
• wdrożenie systemowych rozwiązań w zakresie wynagrodzeń pracowników cywilnych PSP,
• urealnienie siatki płac funkcjonariuszy i pracowników PSP w związku z ciągłym jej spłaszczaniem,
• urealnienie świadczeń socjalnych wypłacanych strażakom,
• zaliczenie do wysługi emerytalnej dodatkowej należności z tytułu wysługi lat, proponowanej przez MSWiA
Postulaty zgłoszone przez NSZZ „Solidarność” były przedmiotem spotkania Prezydium Krajowej Sekcji Pożarnictwa NSZZ „Solidarność” z sekretarzem stanu MSWiA Maciejem Wąsikiem w ministerstwie 20 października br. W spotkaniu uczestniczył gen. brygadier Andrzej Bartkowiak, Komendant Główny PSP.

Przedstawiciele Krajowej Sekcji Pożarnictwa przedstawili jasne stanowisko co do kwestii waloryzacji uposażeń funkcjonariuszy i wynagrodzeń pracowników cywilnych – wartość 7,8 proc. jest zdaniem KSP niewystarczająca i w związku z tym Krajowa Sekcja Pożarnictwa NSZZ „Solidarność” podjęła akcję protestacyjną, w której głównym postulatem jest wzrost waloryzacji uposażeń i wynagrodzeń do poziomu co najmniej 20 proc.

Wiceminister Maciej Wąsik przedstawił pakiet rozwiązań dedykowanych funkcjonariuszom, które zostaną wdrożone w najbliższym okresie. Wśród propozycji MSWiA znalazło się między innymi dodatkowe świadczenie stażowe w wysokości 1 proc. rocznie – począwszy od 15 roku służby. Obecnie po osiągnięciu 35 lat służby wzrost uposażenia zasadniczego z tytułu wysługi strażaka wynosi 35 proc. Po wprowadzeniu dodatkowego świadczenia łącznie tzw. stażowe wyniosłoby maksymalnie 56 proc.. Ponadto ministerstwo, przychylając się do wniosku strony związkowej, jest skłonne doliczyć dodatkowe świadczenie do emerytury, jednak uwarunkowane to ma być koniecznością osiągnięcia odpowiedniego stażu służby. Będzie to 32 lata służby, co w ocenie związkowców będzie trudne do osiągniecia przez strażaków pododdziału bojowego.

Zgodnie z intencją KSP NSZZ „Solidarność” świadczenia pomocy mieszkaniowej dla strażaków PSP mają zostać zrównane ze stawkami obowiązującymi w innych służbach podległych MSWiA.

Ministerstwo pozytywnie odniosło się do wniosku KSP dotyczącego wprowadzenia w PSP dodatku stołecznego, który na dzień dzisiejszy funkcjonuje w policji, a wprowadzony ma być również w Straży Granicznej.
Członkowie Rady Krajowej Sekcji Pożarnictwa wyrazili oczekiwanie, że zaangażowanie strażaków PSP w realizację zadań związanych z pandemią Covid-19, sytuacją na granicy polsko-białoruskiej oraz kryzysem związanym z napaścią Rosji na Ukrainę zostaną dostrzeżone i docenione przez stronę rządową.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej