Wracają kontrole graniczne. Zamykamy przejścia

W związku z zagrożeniem epidemicznym i rozprzestrzenianiem się koronawirusa od 15 marca br. do 24 marca br. została przywrócona kontrola graniczna na granicy wewnętrznej. Granicę Polski z Niemcami, Litwą, Czechami i Słowacją będzie można przekraczać w wyznaczonych miejscach. Kontrole są również prowadzone w portach morskich i na lotniskach. Zarówno na granicy wewnętrznej, jak i na granicy zewnętrznej (przejścia graniczne z Białorusią, Rosją i Ukrainą) zostaną wprowadzone ograniczenia dla cudzoziemców na kierunku wjazdowym do Polski.

Zmiany przy przekraczaniu granicy są wprowadzane, aby przeciwdziałać rozprzestrzenianiu się koronawirusa SARS-CoV-2. Chodzi o uniknięcie wjazdu na teren Polski osób, które mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia publicznego.

Granicę wewnętrzną będzie można przekraczać tylko w wyznaczonych miejscach, a takich miejsc będzie na granicy lądowej w sumie 37: na granicy z Czechami – 15, ze Słowacją  – 5, z Niemcami – 15, z Litwą – 2. Kontrola graniczna będzie też prowadzona w 4 portach morskich oraz na 17 lotniskach.

Z RFN: całodobowo przejścia piesze: Gubin – Guben, Słubice – Frankfurt nad Odrą, Kostrzyn nad Odrą – Kietz, sześć całodobowych drogowych: Jędrzychowice, Olszyna – Forst, Świecko – Frankfurt, Krajnik Dolny – Schwedt, Kołbaskowo – Pomellen i Świnoujście – Garz oraz sześć kolejowych, które będą czynne w godzinach otwarcia stacji kolejowej: Węgliniec – Horka, Zasieki – Forst, Gubin – Guben, Kunowice – Frankfurt, Kostrzyn – Kietz i Szczecin – Gumieńce.

Przejścia polsko-czeskie: całodobowe przejście piesze z kontrolą graniczną to Most Przyjaźni – Cieszyn – Český Tešín i pięć całodobowych drogowych – Cieszyn – Chotebuz, Gorzyczki, Nowe Chałupki, Trzebina, Kudowa – Słone, Jakuszyce oraz Jędrzychowice. Straż graniczna jest też na dziewięciu przejściach kolejowych do Czech, czynnych w godzinach otwarcia stacji: Zebrzydowice – Petrovice u Karviné, Chałupki – Bohumín, Głuchołazy – Jindřichov ve Slesku, Głuchołazy – Mikulovice, Międzylesie – Lichkov, Mieroszów – Mezimestí, Lubawka – Královec, Zawidów – Frýdlant v Čechachoraz Węgliniec – Horka.

Na granicy ze Słowacją otwarte są dwa całodobowe przejścia drogowe – w Barwinku i Chyżnem oraz trzy kolejowe, czynne w godzinach otwarcia stacji: Łupków – Palota, Muszyna – Plaveč i Zwardoń–Skalité.
Z Litwą czynne są dwa – całodobowe drogowe w Budzisku i kolejowe czynne w godzinach otwarcia stacji w Trakiszkach.

17 lotniczych przejść granicznych – całodobowo: Warszawa-Okęcie, Łódź-Lublinek, Bydgoszcz, Kraków-Balice, Katowice-Pyrzowice, Gdańsk-Rębiechowo, Wrocław-Strachowice, Szczecin-Goleniów, Rzeszów-Jasionka, Poznań-Ławica, Warszawa-Modlin, Świdnik k. Lublina, Zielona Góra-Babimost i Mazury – całodobowo w ruchu osobowym i towarowym.

Od niedzieli 15 marca do odwołania jest zawieszony ruch na przejściach granicznych z Rosją: Gołdap-Gusiew, Gronowo-Mamonowo;

z Białorusią: Rudawka-Lesnaja, Białowieża-Piererow, Sławatycze-Domaczewo, Połowce-Pieszczatka, Czeremcha-Wysokolitowsk;

z Ukrainą: Zosin-Ustiług, Dołhobyczów-Uhrynów, Hrebenne-Rawa Ruska (kolejowe), Budomierz-Hruszew, Medyka-Szeginie, Krościenko-Smolnica i Krościenko-Chyrów.

Ograniczony jest ruch na przejściach granicznych – z Rosją: Braniewo-Mamonowo, Bezledy-Bagrationowsk, Głomno-Bagrationowsk, Skandawa-Żeleznodorożnyj, Grzechotki-Mamonowo II;

z Białorusią: Kuźnica Białostocka-Grodno, Kuźnica Białostocka-Bruzgi, Bobrowniki-Bierestowica, Zubki Białostockie-Bierestowica, Siemianówka-Swisłocz, Kukuryki- Kozłowiczy, Terespol-Brześć;

z Ukrainą: Dorohusk-Jagodzin, Hrubieszów-Włodzimierz Wołyński, Hrebenne-Rawa Ruska (drogowe), Werchrata-Rawa Ruska, Korczowa-Krakowiec, Przemyśl- Mościska.

Zakres kontroli dostosowany będzie odpowiednio do stopnia zagrożenia porządku publicznego lub bezpieczeństwa państwa w związku z wystąpieniem poważnego zagrożenia dla zdrowia publicznego wywołanego koronawirusem SARS – CoV-2 (choroba COVID – 19).

Minister Mariusz Kamiński podpisał również drugie rozporządzenie – w sprawie czasowego zawieszenia lub ograniczenia ruchu granicznego na określonych przejściach granicznych. Na jego mocy od 15 marca br. do odwołania zawieszony zostaje ruch graniczny w części przejść granicznych z Federacją Rosyjską, Republiką Białoruś oraz Ukrainą. Chodzi o 7 przejść z Ukrainą, 5 przejść z Białorusią i 2 przejścia z Rosją.

Ograniczenia dla cudzoziemców

Na przejściach granicznych – zarówno na granicy wewnętrznej, jak i zewnętrznej – przy wjeździe do Polski wprowadzane zostają ograniczenia dla cudzoziemców.

Od 15 marca br. w zakresie ruchu osobowego na kierunku wjazdowym do Polski na lądowych przejściach granicznych oraz w lotniczych i morskich przejściach granicznych przekraczać granicę państwową będą mogli: obywatele RP, cudzoziemcy, którzy są małżonkami albo dziećmi obywateli RP albo pozostają pod stałą opieką obywateli RP, cudzoziemcy posiadający Kartę Polaka, szefowie misji dyplomatycznych oraz członkowie personelu dyplomatyczno konsularnego, czyli osoby posiadające stopień dyplomatyczny oraz członkowie ich rodzin, cudzoziemcy posiadające prawo stałego lub czasowego pobytu na terytorium RP, cudzoziemcy posiadający prawo do pracy na terytorium RP tj. cudzoziemcy uprawnieni do wykonywania pracy na takich samych zasadach co obywatele polscy, posiadający zezwolenie na pracę, zezwolenie na pracę sezonową, oświadczenie o powierzeniu wykonywania pracy cudzoziemcowi na terytorium RP;

Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej