Odszedł ś.p. Florian Wiśniewski, sygnatariusz Porozumień Sierpniowych

Ze smutkiem informujemy, że 11 grudnia 2023 r. zmarł w wieku 86 lat

Ś.p. Florian Wiśniewski

Sygnatariusz Porozumień Sierpniowych z 1980 roku, przewodniczący Zakładowego Komitetu Strajkowego w Przedsiębiorstwie Robót Elektrycznych „Elektromontaż” w Gdańsku.

Msza Święta pogrzebowa zostanie odprawiona 14 grudnia 2023 r. o godz. 11 w kościele Matki Boskiej Nieustającej Pomocy w Gdańsku Brętowie.

Uroczystości pogrzebowe odbędą się tego samego dnia (czwartek) bezpośrednio po mszy św. na cmentarzu Gdańsk Srebrzysko.

Zawiadamia pogrążona w smutki Rodzina.

Najserdeczniejsze wyrazy współczucia Rodzinie i wszystkim Bliskim składają członkowie Prezydium i Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”.

Florian Wiśniewski

urodził się 23 lutego 1937 w Lubaniu koło Kościerzyny. Ukończył Technikum Budowlane dla Pracujących w Gdańsku w 1959 roku.

W latach 1953-1982 pracował w Przedsiębiorstwie Robót Elektrycznych Elektromontaż w Gdańsku. W roku 1980 wraz z Lechem Wałęsą, Zbigniewem Dąbrowskim i Sylwestrem Niezgodą próbował zorganizować strajk w zakładzie w obronie kilkudziesięciu robotników zwalnianych w ramach tzw. redukcji; następnie współzałożyciel powołanej bez pozwolenia władz, w obronie praw pracowniczych, Komisji Robotniczej PRE Elektromontaż.

W sierpniu 1980 roku współorganizator strajku w PRE Elektromontaż, był przewodniczącym zakładowego Komitetu Strajkowego, delegat do MKS w Stoczni Gdańskiej im. Lenina, członek Prezydium MKS, uczestnik rozmów z delegacją rządową, sygnatariusz Porozumień Gdańskich. Od września 1980 w „Solidarności”, w 1980 był członkiem Prezydium MKZ „S” w Gdańsku, oddelegowany do pracy związkowej. Był inicjatorem Zespołu ds. Budownictwa przy MKZ, następnie przewodniczący Komisji Koordynacji Budownictwa przy KKP „S”. 29 października 1980 roku sygnatariusz porozumienia branżowego z komisją rządową, w listopadzie 1980 r. zrezygnował z udziału w Prezydium MKZ, od 29 grudnia 1980 wiceprzewodniczący KZ „S” w PRE Elektromontaż; w 1981 delegat na I WZD Regionu Gdańskiego; od czerwca 1981 sekretarz Prezydium Samorządu Pracowniczego.

Od 14 do 18 grudnia 1981 r. współorganizował strajk w PRE Elektromontaż, w styczniu 1982 roku zwolniony z pracy. Od 1982 pracował jako taksówkarz.

W 2000 roku został uhonorowany tytułem Honorowego Obywatela Gdańska.

Za: „Encyklopedia Solidarności”

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej