Obraduje Komisja Krajowa NSZZ „Solidarność”. Wśród tematów – protesty rolnicze

W Spale 13 marca br. obradują członkowie Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”.

Obrady Komisji Krajowej NSZZ „S”, wśród uczestników Krzysztof Dośla, przewodniczący ZRG NSZZ „S”. fot. M. Żegliński/Tysol

Członkowie Komisji Krajowej NSZZ „S” będą po południu dyskutować m.in. na temat dalszych działań NSZZ „Solidarność” wobec strajku rolników i ich postulatów, o planowanej ma maj br. akcji protestacyjnej oraz na tamat obywatelskiej inicjatywy referendalnej dotyczącej tzw. Zielonego Ładu, forsowanego przez unijnych komisarzy. Podsumują też dotychczasowe zaangażowanie Związku w proteście rolników firmowanym m.in. przez NSZZ RI „Solidarność”.

Zastępca przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Bartłomiej Mickiewicz rozpoczął obrady Krajówki od modlitwy – w roku ks. Jerzego Popiełuszki odwołał się do cytatów ze słowami Patrona naszego Związku.

W trakcie obrad zaprzysiężono nowego członka Komisji Krajowej Zbigniewa Kobana, wybranego na przewodniczącego Zarządu Regionu Elbląskiego NSZZ „S”.

Z kolei po 15 latach z funkcją rzecznika przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” i z jej członkami pożegnał się Marek Lewandowski.

– To była niesamowita, wspaniała przygoda – praca dla Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność”, praca dla dwóch przewodniczących, praca dla was, dla Komisji Krajowej. To jest coś, co się może zdarzyć tylko tutaj. Chciałem wam podziękować przed wszystkim za ogromną życzliwość i wsparcie. Znamy się od lat, wiele razem przeżyliśmy. Mieliśmy wiele sukcesów, mieliśmy też swoje porażki. Bardzo serdecznie wam za wszystkie te lata dziękuję – powiedział na pożegnanie Marek Lewandowski.

(relacja za Tysol.pl)

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej