Razem na protestach – pracownicza NSZZ „Solidarność” i „Solidarność” Rolników Indywidualnych

– Na twardo wchodzimy w te protesty. Dzisiaj ustaliliśmy, że 6 marca do protestu w Warszawie dołącza związek zawodowy Solidarność – ten pracowniczy. Powołaliśmy wspólny sztab protestacyjny, na którym będziemy ustalać i przygotowywać kolejne nasze akcje protestacyjne, bo na 6 marca się to nie skończy – mówił dziś w warszawskiej siedzibie Komisji Krajowej NSZZ „S” przewodniczący Piotr Duda.

W warszawskiej siedzibie Komisji Krajowej NSZZ „S” trwa spotkanie Konwentu Przewodniczących Regionów i Branż wraz z prezydium KK NSZZ „Solidarność” z przedstawicielami prezydium Rady Krajowej NSZZ RI „Solidarność”. Podczas briefingu prasowego, przewodniczący związków Piotr Duda i Tomasz Obszański przekazali informacje dotyczące wspólnych działań.

Spotkanie przedstawicieli Solidarności i Solidarności RI (fot. Tysol M. Żegliński)

Spotkanie przedstawicieli „Solidarności” pracowniczej i rolniczej zdominowała dyskusja dotycząca najbliższych działań związków.

– Chcemy wypracować działania na najbliższy czas, ale nie tylko na marzec i kwiecień, ale na dalsze miesiące. Rozumiemy, z jak wielkim zagrożeniem mamy do czynienia – powiedział przewodniczący NSZZ Piotr Duda. Wraz z przewodniczącym NSZZ RI „S” Tomaszem Obszańskim uczestniczył w briefingu,

Przewodniczący NSZZ RI „Solidarność” Tomasz Obszański powiedział m.in. o proteście, jaki rolnicy planują przeprowadzić 6 marca br. Streścił też dotychczasowe działania rolników. Oświadczył, iż oczekuje, aby komisarz Komisji Europejskiej ds. rolnictwa (od 2019 r.) Janusz Wojciechowski (PiS) przedstawił założenia dotyczące wycofania tzw. Zielonego Ładu.

– Chcemy, żeby komisarz Janusz Wojciechowski przedstawił to na forum europejskim – oświadczył Tomasz Obszański, przewodniczący NSZZ Rolników Indywidualnych „Solidarność”, wybrany na X Krajowym Zjeździe Delegatów NSZZ RI „Solidarność” w maju 2022 r.

Obywaj przewodniczący zapowiedzieli też, że jeżeli nie będzie szybkiej decyzji rządu w sprawie rozwiązania problemów rolników, to protesty będą się nasilały.

– Rolnictwo spaja wszystkich. Polskie rolnictwo chce wyżywić obywateli. Na polskim stole ma być polski chleb – powiedział Obszański, rolnik z Tarnogrodu, z tradycyjnego i rolniczego powiatu biłgorajskiego.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej