Szykują się ułatwienia w podpisywaniu umów o pracę

Jeśli projekt planowanych zmian wejdzie w życie, niektóre umowy będą mogły być zawierane elektronicznie. – Jest to kolejny krok zmierzający do upowszechnienia legalnego zatrudnienia – napisało w opinii do projektu Prezydium KK NSZZ „Solidarność”.

Projekt ustawy o niektórych umowach zawieranych elektronicznie został pozytywnie zaopiniowany na pierwszym w tym roku posiedzeniu Prezydium Komisji Krajowej, które odbyło się wczoraj.

Proponowane rozwiązania mają na celu ułatwienie nawiązywania stosunku pracy przez najmniejsze podmioty, a zwłaszcza przez osoby fizyczne, które miałyby zostać pracodawcami. Możliwość zawierania umowy za pośrednictwem systemu będzie niewątpliwie zachętą do stosowania umów o pracę.

– Projektowana ustawa ma też dotyczyć umów o pomocy przy zbiorach, w stosunku do których NSZZ „Solidarność” zajmuje od początku ich funkcjonowania jednoznacznie negatywne stanowisko – czytamy w stanowisku.

Z ważnych informacji należy zwrócić uwagę także na fakt, że „ustawodawca nie precyzuje formy, w jakiej ma zostać wyrażona zgoda obu stron na zawarcie umowy za pośrednictwem systemu, w tym zwłaszcza zgoda pracownika. Ze względu na doniosłość tej kwestii należałoby wskazać na formę pisemną owej zgody”.

(mat. KK NSZZ „Solidarność”)

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej