Koncert na 40 rocznicę wprowadzenia stanu wojennego

12 grudnia o godz. 20:00 w Studiu Koncertowym im. Janusza Hajduna Radia Gdańsk odbędzie się koncert zespołu Fabryka z utworami m.in. o Grudniu ’81.

Zespół Fabryka zagra m.in. utwory z płyty „Dziwny stan” opowiadającej o Grudniu ’81. Na albumie znalazło się 11 autorskich utworów przygotowanych do anonimowych wierszy oraz własnych tekstów o ludzkich uczuciach, przeżyciach, nadziei i o tęsknocie za wolnością. Tak jak na poprzednich płytach, nowe nagrania Fabryki utrzymane są w konwencji rocka i elektroniki.

– Zagramy utwory z naszych prawie wszystkich płyt – zapowiada Sly Domański, wokalista zespołu Fabryka. – Wybiórczo zaprezentujemy po jednym, dwóch z wcześniejszych wydawnictw, a także pełny materiał z ostatniej, a więc „Dziwnego stanu”. Będą to utwory – pod względem tekstowym – związane z tematyką historyczną. Pojawią się więc m.in. teksty Tadeusza Borowskiego oraz Krzysztofa Kamila Baczyńskiego. Jak zawsze zagramy nasz sztandarowy utwór do tekstu Stanisława Wyspiańskiego. Muzycznie to połączenie klasycznego rock z dźwiękami elektronicznymi i muzyką oldschool’ową. Tym razem nie będzie żadnych coverów.

Koncert będzie transmitowany na żywo na antenie Radia Gdańsk oraz stronach www i FB stacji.

materiały RG/oprac. tm

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej