Uroczystości Sierpniowe 2021

Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” w związku z obchodami:

• 41. rocznicy Sierpnia 1980 i powstania NSZZ „Solidarność”,
  • 33. rocznicy strajków z maja i sierpnia 1988 r.,

informuje, że planowane są następujące uroczystości.

31 sierpnia – Gdańsk, uroczystości główne (organizowane przez Komisję Krajową NSZZ „Solidarność”  i Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”):

• godz. 14.00 – Sala BHP Stoczni Gdańskiej – Spotkanie rocznicowe dla zaproszonych gości, wręczenie uczniom stypendiów NSZZ „Solidarność”.
  • godz. 16.00 – uroczystości na placu Solidarności w Gdańsku, złożenie kwiatów koło Bramy nr 2 Stoczni Gdańskiej, Uwaga: Delegacje składające wiązanki kwiatów (wieńce składamy w rocznice Grudnia 1970), prosimy o przygotowanie wizytówek, przemarsz do Bazyliki p.w. św. Brygidy.
  • godz. 17.00 – Uroczysta Msza Święta w Bazylice p.w. św. Brygidy.

Inne planowane uroczystości w Regionie Gdańskim:

14 sierpnia – Gdańsk, Sala BHP Stoczni Gdańskiej – wręczenie tytułu: „Człowiek Roku Tygodnika Solidarność” (org: „Tygodnik Solidarność”);

15 sierpnia – Strzebielinek, godz. 9.30 – spotkanie członków Stowarzyszenia Strzebielinek, Złożenie kwiatów w pod tablicą w byłym miejscu internowania (koło Domu Pomocy Społecznej), godz. 11.30 – Gniewino, Msza Święta w intencji Ojczyzny i zmarłych Kolegów, (Org. Stowarzyszenie Strzebielinek);

15 sierpnia – godz. 9.30 złożenie kwiatów pod pomnikiem Papieża Jana Pawła II i Prezydenta USA Ronalda Reagana na gdańskim Przymorzu, następnie o godz. 10.00 pod pomnikiem Marszałka Józefa Piłsudskiego w Gdańsku Wrzeszczu, a o 10.30 pod pomnikiem Anny Walentynowicz; godz. 11.00 – Msza Święta w intencji Ojczyzny w bazylice św. Brygidy (org. Stowarzyszenie „Godność”);

21 sierpnia – Gdańsk, Polska Filharmonia Bałtycka, godz. 17.00 – koncert i inne przedsięwzięcia artystyczne pt. „Wolność jest w nas”. (org. Instytut Dziedzictwa Solidarności i Fundacja PZU);

29 sierpnia – Gdańsk – godz. 12.30 – bazylika p.w. św. Brygidy, msza św. z okazji 40. rocznicy przywrócenia Krzyża na mogiły żołnierzy Westerplatte, otwarcie wystawy (org.: Stowarzyszenie „Godność”);

29 sierpnia – Kościerzyna, godz. 9.30 – Uroczysta msza św. w intencji NSZZ „Solidarność” w kościele p.w. Świętej Trójcy w Kościerzynie (org. Oddział NSZZ „S” w Kościerzynie);

31 sierpnia – Gdynia, godz. 10.00 (przy Urzędzie Miasta) – złożenie kwiatów pod pomnikiem na Placu Wolnej Polski (org.: Oddział NSZZ „S” w Gdyni);

31 sierpnia – Gdańsk – godz. 12.30 – złożenie wiązanek kwiatów pod pomnikiem Jana Pawła II i Ronalda Reagana – Gdańsk Przymorze; godz. 13.00 – złożenie wiązanek kwiatów pod pomnikiem Anny Walentynowicz – Gdańsk Wrzeszcz (org.: Stowarzyszenie Godność);

31 sierpnia – Gdańsk – godz.12.30 – złożenie kwiatów pod tablicą upamiętniającą założycieli „Solidarności” oświatowej (ul. Osiek – Sekcja i „S” oświatowa w Gdańsku);

31 sierpnia – zakończenie ORLEN e-Maratonu Solidarności 2021 (org. Stowarzyszenie Maratonu Solidarności).

Opr.: Wojciech Książek:
członek Prezydium ZRG, przewodniczący Gdańskiej Sekcji Oświaty

wojciech.ksiazek@solidarnosc.gda.pl 58 308 44 22

Uwaga:  Aktualne informacje są zamieszczane m.in. na stronie internetowej Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”: www.solidarnosc.gda.pl Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”: www.solidarnosc.org.pl Instytutu Pamięci Narodowej – Oddział w Gdańsku: www.ipn.gov.pl

Przedstawicieli mediów prosimy o wsparcie w upowszechnieniu informacji na ten temat.

Uwaga: mogą wystąpić zmiany w programie, m. in. z uwagi na wymogi epidemiczne.

Aktualizacje na bieżąco będziemy zamieszczać na naszej stronie internetowej.

Zdjęcie: Wojciech Milewski

Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej