„Solidarność” z Portu Gdynia świętowała

W kościele w Gdyni oraz na boisku w Rumi odbywały się obchody 40 rocznicy powstania NSZZ „Solidarność” zorganizowane przez Komisję Międzyzakładową NSZZ „Solidarność” Portu Gdynia.

Pierwsza część uroczystości miała miejsce w niedzielę, 16 sierpnia. Wówczas w kościele Duszpasterstwa Ludzi Morza Stella Maris w Gdyni odbyła się msza święta, a po niej poczęstunek przygotowany w przykościelnym klubie.

Drugą częścią obchodów był plenerowy piknik, który odbył się w piątek, 21 sierpnia na boisku MOSIR w Rumi. Przy tej okazji wręczone zostały wyróżnienia Zarządu Regionu Gdańskiego oraz KM gdyńskiego portu z okazji 40-lecia Związku będące wyrazem uznania i wdzięczności za wszystko, co poszczególne osoby zrobiły dla „Solidarności”.

– Wyrażamy przekonanie, że działania w obronie godności człowieka i rodziny były i pozostaną ważne także dla przyszłości miejsc pracy, jakości życia naszych bliskich, dla Rzeczpospolitej – można przeczytać w wyróżnieniach.

Poniżej zdjęcia z wręczania wyróżnień.

– Bardzo się cieszę, że możemy razem świętować, że mogę być wśród przyjaciół – powiedział uczestniczący w obchodach Krzysztof Dośla, przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”. – Teraz obchodzimy niezwykle ważną rocznicę.

Jak powiedział, osobiście nigdy nie żałował, że we wrześniu 1980 roku zapisał się do NSZZ „Solidarność”. – Wiem jedno: w zakładach pracy, w których działa nasz Związek, pracownicy mają lepiej, niż w miejscach, gdzie „Solidarności” nie ma. To jest prawdziwy miernik naszego funkcjonowania – stwierdził przewodniczący. – Chciałoby się być w większej liczbie firm i podmiotów, ale różne okoliczności powodują, że tak nie jest. W roku 40-lecia trzeba mówić także o tym, że gdzieś na początku reform i przekształceń wiele rzeczy zostało niedopatrzonych, a niektórych, pewnie z premedytacją, nie zrobiono.

W imieniu przewodniczącego Komisji Krajowej „Solidarności” Piotra Dudy, Krzysztof Dośla przekazał zebranym podziękowania. – Tym najwierniejszym z wiernych, tym, którzy tworzyli „Solidarność” w roku 1980, tym, którzy ideały i wartości Związku przenieśli przez niezwykle trudny czas stanu wojennego, i tym, którzy się zaangażowaniu w odbudowanie NSZZ po 1989 roku i do dziś są w „Solidarności” – powiedział Krzysztof Dośla.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej