Sejm niemal jednogłośnie uchwalił ustawę okołobudżetową

Ustawa o szczególnych rozwiązaniach służących realizacji ustawy budżetowej na rok 2024uchwalona we wtorek 16 stycznia br., zakłada między innymi 30-proc. podwyżki dla nauczycieli i dodatkowe 3 mld zł na onkologię oraz psychologię dziecięcą w 2024 r.

Za uchwaleniem tzw. ustawy okołobudżetowej, głosowało 408 posłów. Przeciw oddano 15 głosów, nikt się nie wstrzymał. Nowa ustawa okołobudżetowa przewiduje m.in. przekazanie papierów wartościowych o wartości do 3 mld zł z przeznaczeniem na onkologię dziecięcą i psychiatrię dziecięcą, a także na diagnostykę onkologiczną lub leczenie onkologiczne pozostałych pacjentów.

Projekt zmian ustawy, na bazie zapisów z września ub.r. rządu premiera Morawieckiego, został przygotowany przez rząd Donalda Tuska po tym, jak prezydent Andrzej Duda zawetował uchwaloną przez Sejm ustawę okołobudżetową na rok 2024 z uwagi na zapisy o przekazaniu łącznie 3 mld zł mediom publicznym.

Ustawa przewiduje również podwyżki dla nauczycieli o 30 proc. oraz o 33 proc. w przypadku osób początkujących (bez tego mogliby oni liczyć na zapisane w budżecie podwyżki o 30 proc.). Dzięki temu otrzymają po 1,5 tys. zł więcej. W ustawie znalazły się również regulacje związane z przekazaniem środków na podwyżki wynagrodzeń dla nauczycieli przedszkolnych – dotacja dla samorządów, związana z nauczaniem przedszkolnym, wyniesie blisko 4,2 mld zł.

Ponadto ustawa zakłada także przekazanie obligacji skarbowych na rzecz uczelni wyższych – 2,2 mld zł, a Funduszowi Reprywatyzacji do kwoty 10 mld zł. Przepisy przewidują również, że PKP Polskie Linie Kolejowe będą mogły liczyć na przekazanie obligacji do kwoty 1,3 mld zł,, a spółki górnicze mogą otrzymać obligacje do 7 mld zł.

Sejm skierował też po drugim czytaniu projekt ustawy budżetowej na 2024 r. do Komisji Finansów Publicznych. Poprawki do projektu złożyli zarówno posłowie opozycji, jak też koalicji. Trzecie czytanie zaplanowano na czwartek 18 stycznia br. Najpewniej 22 stycznia br. Senat podejmie uchwałę o stanowisku w sprawie ustawy budżetowej. 23 stycznia komisja zajmie się ewentualnymi poprawkami Senatu, zaś 26 stycznia na posiedzeniu plenarnym Sejm rozpatrzy poprawki Senatu. 29 stycznia br. ustawa ma trafić do podpisu prezydenta.

Zgodnie z projektem dochody budżetu na 2024 r. zostały zaplanowane na blisko 682,4 mld zł.

Limit wydatków na rok 2024 wynosi blisko 866,4 mld zł. Deficyt budżetu państwa ma wynieść nie więcej niż 184 mld zł.

Nadal czekamy na środki finansowe z Krajowego Planu Odbudowy (KPO). W 2024 r. do Polski ma trafić 77 mld zł: 37 mld zł z części grantowej i ok. 40 mld zł w części pożyczkowej – poinformowała wiceminister finansów Hanna Majszczyk. 28 grudnia ub.r. minister funduszy i polityki regionalnej Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz poinformowała, że do Polski wpłynęło jako zaliczka 5 mld euro z programu RePowerEU (negocjowana jeszcze przez urzędników PiS), będącego częścią Krajowego Planu Odbudowy.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej