Przeciętne wynagrodzenie w gospodarce rośnie, część podwyżek zjada inflacja

We wrześniu 2021 r. przeciętne zatrudnienie w sektorze przedsiębiorstw było wyższe o 0,6 proc. liczone r/r i wyniosło 6 mln 347,2 tys. Natomiast przeciętne miesięczne wynagrodzenie było wyższe o 8,7 proc. (liczone r/r) i wyniosło 5 841,16 zł brutto. Po uwzględnieniu odprowadzonych składek i podatku „na rękę” pracownika zatrudnionego na umowę o pracę w gospodarce narodowej wychodzi ok. 4 205 zł. To jest ok. 800 zł składki na ZUS (emerytalna, rentowa, chorobowa), 455 zł na NFZ i 380 zł na zaliczkę na podatek dochodowy.

We wrześniu 2021 r. przeciętne zatrudnienie w sektorze przedsiębiorstw minimalnie obniżyło się względem sierpnia br. o 0,1 proc. Podobna sytuacja miała miejsce w sierpniu br. względem lipca br., kiedy przeciętne zatrudnienie obniżyło się o 0,2 proc.

We wrześniu przeciętne wynagrodzenie w średnich i dużych firmach wyniosło 5 841,16 zł brutto. To kwota o 8,7 proc. wyższa niż rok wcześniej – wynika z najnowszych danych GUS. Płace, tak jak i zatrudnienie, rosną jednak w coraz wolniejszym tempie. A podwyżki cen przybierają na sile. Przeciętny polski pracownik zarabiał we wrześniu br. o 470 zł brutto więcej niż w tym samym miesiącu poprzedniego roku.

Wyraźne podwyżki w większości zjada inflacja. GUS wyliczył średni wzrost cen we wrześniu na 5,9 proc. W efekcie realnie zarobki (po odjęciu inflacji) w Polsce wzrosły o 2,8 proc. Inflacja nadal rośnie, ale też wynagrodzenia realnie rosną. Naszą troską powinno być, aby tempo wzrostu płac niż zmalało. Jeszcze nie wpadliśmy w płacowo-cenowy korkociąg.

Dane GUS uwzględniają duże i średnie firmy (10 i więcej zatrudnionych). Odrzuca się więc dane firm zatrudniających mniej niż dziesięciu pracowników. GUS nie liczy zatrudnionych na umowy zlecenie czy o dzieło.

Najwyższą płacę brutto w sektorze przedsiębiorstw odnotowano w dziale „informacja i komunikacja” – 10 001,58 zł (wzrost o 8,2 proc. względem poprzedniego miesiąca), zaś najniższą w zakwaterowanie i gastronomia” – 4127,85 zł (tu wzrost o 9,8 proc.).

W porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku w statystykach przybyło 0,6 proc. zatrudnionych. Miesiąc temu w raporcie GUS zatrudnienie rosło w tempie 0,9 proc.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej