Komunikat z obrad Rady Międzyregionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” z siedzibą w Gdańsku 6.06. 2023 r. (on-line)

W porządku obrad Rady Sekcji znalazły się:

1/ Informacje z WZD KSOiW NSZZ „S” w Poroninie.

Przewodnicząca Sekcji Bożena Brauer przedstawiła wyniki wyborów WZD w Poroninie, które odbyło się w dniach 17-18 maja 2023 r. Wskazała, że zmiana na stanowisku lidera Sekcji (przewodniczącym został wybrany dr Waldemar Jakubowski z Regionu Środkowo-Wschodniego), zmiany we władzach Sekcji są szansą na zmianę stylu działania oświatowej „Solidarności”. Wymaga to jednak aktywności, skuteczności  działania także w sekcjach regionalnych, komisjach, o co apelowała.

Wojciech Książek (członek Prezydium Sekcji) przedstawił podjęte stanowiska oraz projekt uchwały programowej, która została przekazana do dalszych prac. WZD programowe ma się odbyć w ciągunajbliższego roku). Zwrócił uwagę, że link do ich treści znajduje się na stronie Sekcji: www.solidarnosc.org.pl/oswiata

2/ Omówienie obrad Komisji Krajowej NSZZ „S” (Spała, 31 maja):

Przewodnicząca przedstawiła wybrane problemy z obrad Komisji Krajowej NSZZ „S”, projekt porozumienia z Rządem (w tym m. in. podwyżka od 1 stycznia 2024 r. wynagrodzenia minimalnego do wysokości ok. 4200 zł brutto, odmrożenie odpisu na Zakładowy Fundusz Świadczeń Socjalnych, nagrody specjalne dla nauczycieli z okazji 250 rocznicy utworzenia Komisji Edukacji Narodowej).

2a/ Opinia KSOiW ws. poselskiego projektu zmian w przepisach oświatowych.

B. Brauer przedstawiła opinię podpisaną przez nowego przewodniczącego KSOiW do projektu zmian w przepisach oświatowych. Członkowie Rady przedstawiali różne zdania dotyczące nowelizacji art. 88 ustawy Karta nauczyciela. Zwrócono się o odpowiedź prawną na pytanie, co z tzw. rekompensatą obowiązującą obecnie  przy przejściu na emeryturę, jeżeli do 2008roku nauczyciel przepracował co najmniej 15 lat przy tablicy. Niektórzy członkowie Rady pozytywnie ocenili możliwość zatrudnienia na ponad 1,5 etatu w okresie przejściowym (z uwagi na tzw. podwójny rocznik uczniów w szkołach ponadpodstawowych, po którym nastąpi radykalna redukcja etatów). Pojawiły się również opinie, by nie wprowadzać tej zmiany, gdyż może być podstawą dla władz w dyskusji o wzroście obowiązkowego pensum.

3/ Spotkanie z mecenasem Przemysławem Sąpórem.

Mec. P. Sąpór przedstawił uwagi do następujących problemów prawnych:

1. oddelegowania do pracy związkowej,
  2. zwolnień do doraźnych czynności związkowych (sprawa wypłaty za godz. ponadwymiarowe),
  3. zmian w Kodeksie pracy (nowe urlopy, w tym opiekuńcze również dla nauczycieli – jest zmiana w ustawie Karta nauczyciela z 26 kwietnia 2023 r.),
  4. udziału przedstawicieli ZZ w komisjach konkursowych na dyrektora (zmiana, umożliwiająca udział przedstawiciela ZZ z danej szkoły weszła w nowelizacji ustawy Karta nauczyciela w 2018 r.).

4/ Zmiany w budżecie Sekcji – uchwała nr 3 RS/23-28/23.

Anna Kocik (zastępca przewodniczącego Sekcji, skarbnik) przedstawiła stan budżetu Sekcji. Głosowana była uchwała ws. zmian w planie budżetu Sekcji na 2023 r.

A. Kocik przedstawiła także spływ składek do Sekcji w I kwartale br.

5/ Rola przedstawicieli ZZ w komisjach ds. awansu zawodowego.

Barbara Kamińska (członek Rady Sekcji) przedstawiła procedury awansu zawodowego nauczycieli, w tym rolę przedstawicieli związków zawodowych w komisjach ds. awansu. W dyskusji proponowano, by przeprowadzić szkolenia ws. awansu zawodowego z udziałem ekspertów i przedstawicieli KO.

6/ Wybory w KM w Kartuzach, przypomnienie o pismach do JST i komunikatach  wyborczych.

B. Brauer przedstawiła wyniki wyborów w organizacji związkowej w Kartuzach, Nowym przewodniczącymi został wybrany Marcin Adamczyk.

W. Książek przedstawił wykaz dotychczas otrzymanych komunikatów powyborczych.  Zaapelował o podjęcie szerszej inicjatywy na początku kadencji, by zachęcić ludzi do wstępowania do NSZZ „Solidarność”. Przypomniał także opracowane w porozumieniu z Działem Prawnym ZRG projekty pism – do wysłania przez KZ/KM do JST, do dyrektorów szkół. Zwrócił uwagę na decyzję nr 7 Prezydium ZRG z 7 lutego 2023 r. o stałym upoważnieniu oświatowych KZ/KM do opiniowania założeń lub projektów aktów prawnych dotyczących oświaty na danym terenie działania (dotyczy także upoważnienia do wskazywania przedstawicieli „S” do komisji konkursowych wybierających dyrektorów szkół).

7/ Fundusz stypendialny – wnioski, regulamin, apel o wpłaty.

Przewodniczący Kapituły W. Książek zaapelował o wpłaty na Fundusz (jest apel m. in. na stronie internetowej Sekcji), przedstawił zmiany w regulaminie Funduszu, a także zaapelował o zachęcanie uczniów o składanie wniosków, udzielanie przez KM/KZ poparcia. Prosił także, by pomóc w kontakcie zainteresowanych uczniów z często zapomnianymi bohaterami drogi do wolnej Polski, w ramach realizacji wymogu regulaminowego napisania pracy „Moje spotkanie z NSZZ Solidarność”.

8/ Prace nad Biuletynem Sekcji – aktualizacja danych.

W. Książek przedstawił zarys merytoryczny Biuletynu Sekcji nr 25, który ma się ukazać przed 1 września 2023 r.

B. Brauer zaapelowała o aktualizację danych adresowych, e-mailowych, telefonicznych, niezbędnych przy podawaniu wykazu KZ/KM w biuletynie ale i na stronie internetowej Sekcji.

Ewa Rocławska (członek Rady Sekcji) zaproponowała zamieszczenie w Biuletynie informacji o konkursie chórów.

19/ Konkursy na dyrektorów w szkołach marszałkowskich i muzycznych.

B. Brauer poinformowała o udziale przedstawicieli Sekcji w konkursach na dyrektorów:

– Pomorska Medyczna Szkoła Policealna w Starogardzie Gd. (Anna Kocik) – konkurs rozstrzygnięty

– Państwowa Szkoła Muzyczna I st. w Pucku (Ewa Rocławska) – 22 czerwca 2023 r.

– Państwowa Szkoła Muzyczna I st. w Kwidzynie (Zbigniew Koban) – 22czerwca 2023 r.

20/ Szkolenia:

a/ oferta Działu Szkoleń ZRG  – 12-13 czerwca 2023 r. szkolenie Rozwój Związku. B. Kamińska poinformowała o przygotowywanym w dniach 1-3 grudnia br. szkoleniu wyjazdowym w Jastrzębiej Górze nt. „Jak korzystać z prawa”. Apelowała o zapisywanie się, szczególnie nowo wybranych członków władz danej KZ/KM, przewodniczących kół);

b/ oferta Działu Programów Europejskich -szkolenia z zakresu SIP oraz rozwiązywania sporów w miejscu pracy,

c/ szkolenie on-line „Lekcja:Enter” (A. Kocik poinformowała, że są jeszcze wolne miejsca na szkolenie, apelując o przekazanie tej informacji – komunikatu na swoim terenie działania);

d/ opinie członków Rady/ przewodniczących KM nt. wyjazdowych obrad Sekcji połączonych ze szkoleniem – przeprowadzono sondażowe głosowanie. B. Brauer zaproponowała ew. termin w nowym roku kalendarzowym.

13/ Sprawy różne:

a/ projekt stanowiska ws. oświatowych na WZD ZRG NSZZ „S” – 14. 06. 2023 r. W. Książek poinformował o projekcie stanowiska, mówiącego o potrzebie zwiększania nakładów na oświatę, wdrożenie systemu płac, ochronę godności zawodu nauczyciela,

b/ powiadomienia członków Rady poprzez SMS-y (B. Brauer przedstawiła system powiadomień SMS-owych członków Rady i Komisji Rewizyjnej),

c/ odpis na ZFŚS – świadczenie urlopowe, wczasy pod gruszą (przypomnienie A. Kocik o wysokości świadczenia urlopowego w 2023 r., a także o prawie nauczycieli do skorzystania z innych świadczeń, w tym tzw. wczasów pod gruszą, gdy taki zapis znajduje się w regulaminie ZFŚS),

d/ akcja pomocy dla nauczycielki z Pruszcza Gdańskiego. A. Kocik poinformowała o problemach zdrowotnych nauczycielki z Pruszcza Gd., która została potrącona przez pijanego kierowcę. Zaapelowała o wsparcie, w porozumieniu z KM w Pruszczu Gd.),

e/ Zgłoszony został problem związany z wypłatą dodatków stażowych w drugim miejscu pracy.

Następne zebranie Rady Sekcji odbędzie się 12 września 2023 r. siedziba „S” w Gdańsku, sala Akwen, godz. 10.00.

W imieniu Rady Sekcji,

Bożena Brauer, przewodnicząca Międzyregionalnej Sekcji Oświaty  Wychowania NSZZ „Solidarność” z siedzibą w Gdańsku

[dkpdf-button]
Strona korzysta