Sfotografowane „pragnienie wolności”

Jedno zdjęcie, rejestrując chwilę i emocje, mówi nieraz więcej niż tysiąc słów.

Fundacja Promocji Solidarności zaprasza na środę 31 sierpnia br. o godz. 19 do historycznej Sali BHP w Gdańsku, przy ul. ks. Jerzego Popiełuszki 6, na otwarcie wystawy prac fotografa Wojciecha Milewskiego pt:„Wojciech Milewski fotograf Solidarności”, połączoną z projekcją filmu dokumentalnego „Pragnienie wolności”.

Wojciech Milewski urodził się 21 sierpnia 1936 r. w Warszawie. Tam też przeżył powstanie warszawskie (początkowo na Woli, potem w Śródmieściu). Fotografią zajął się zawodowo w 1955 r., pracując w laboratorium doświadczalnym w Bydgoskich Zakładach Fotochemicznych.

Wykonywał wiele zawodów związanych z fotografią; był laborantem, nauczycielem, asystentem operatora filmowego, instruktorem zespołów amatorskich oraz fotoreporterem.

W 1970 r. zamieszkał na Wybrzeżu, gdzie zaczął pracować, jako fotograf w przemyśle okrętowym. Od sierpnia 1980 r. towarzyszył narodzinom „Solidarności” z aparatem fotograficznym w ręku. Był autorem wielu wystaw w tym wystawy „Graffiti”, ukazującej napisy na murach w okresie tzw. karnawału „Solidarności”, otwartej w październiku 1981 r. w gdańskim Biurze Wystaw Artystycznych z okazji drugiej tury I Krajowego Zjazdu NSZZ. „Solidarność”. Od lat współpracuje z Magazynem Solidarność, miesięcznikiem Regionu Gdańskiego NSZZ „S”.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej