Nowy skład Rady Dialogu Społecznego

Prezydent RP Andrzej Duda powołał 30 stycznia br. piętnastu członków Rady Ministrów w skład Rady Dialogu Społecznego. Tego dnia planowane jest też spotkanie prezydenta RP z członkami KK NSZZ „Solidarność”.

Andrzej Duda wręczył akty nominacji do Rady Dialogu Społecznego: Agnieszce Dziemianowicz-Bąk, szefującej resortowi rodziny, pracy i polityki społecznej, ministrowi finansów Andrzejowi Domańskiemu, minister edukacji Barbarze Nowackiej, ministrowi nauki Dariuszowi Wieczorkowi, ministrowi rozwoju i technologii Krzysztofowi Hetmanowi, ministrowi infrastruktury Dariuszowi Klimczakowi, minister zdrowia Izabeli Leszczynie, minister ds. polityki senioralnej Marzenie Ołka-Drewnowicz, minister ds. równości Katarzynie Kotuli, Hannie Majszczyk, podsekretarzowi stanu w Ministerstwie Finansów, odpowiedzialnej za budżet oraz Sebastianowi Gajewskiemu, podsekretarzowi stanu w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej, odpowiedzialnemu za dialog społeczny.

Prezydent powołał też nieobecnych podczas uroczystości: Katarzynę Pełczyńską–Nałęcz, ministra funduszy i polityki regionalnej, Borysa Budkę, ministra aktywów państwowych,  Paulinę Hennig–Kloskę, ministra klimatu i środowiska i Marcina Kierwińskiego, ministra spraw wewnętrznych i administracji. Akty powołań zostaną przekazane w późniejszym terminie.

Postanowieniem z 12 stycznia 2024 roku Prezydent odwołał ze składu Rady Dialogu Społecznego dotychczasowych przedstawicieli strony rządowej.
W uroczystości wzięło udział kierownictwo prezydenckiej Kancelarii z jej szefową KPRP Grażyną Ignaczak–Bandych.

– To ważny moment. Rada Dialogu Społecznego jest bardzo ważna. Po upadku Komisji Trójstronnej, po głębokim rozejściu się dróg dialogu społecznego w Polsce udało się w 2015 roku dzięki inicjatywie „Solidarności” i przychylności ówczesnego rządu – doprowadzić do powstania i uchwalenia ustawy o Radzie Dialogu Społecznego – nowej, zinstytucjonalizowanej formy dialogu, w której uczestniczą wszystkie strony, które w tym dialogu powinny brać udział. Oczywiście, jak zawsze w dialogu z różnymi momentami, lepszymi, gorszymi, niemniej jednak cały czas był i uważam, że to jest wielki dorobek tamtego dzieła, tamtej ustawy, tamtej inicjatywy, jak i tego całego dotychczasowego okresu – podkreślał Andrzej Duda.

Z punktu widzenia Rady Dialogu Społecznego można powiedzieć, że historia w jakimś sensie zatacza koło”, chociaż przed 12 laty ówczesna polityka premiera Tuska wobec ludzi pracy była zaprzeczeniem dialogu. W trakcie rządów koalicji PO-PSL doszło do psucia rynku pracy przez „śmieciówki” i podwyższenia wieku emerytalnego bez dialogu w debacie publicznej. Po 2015 r. z dialogiem było różnie – vide jego brak przy tzw. reformie edukacji, czy przy podejmowaniu lub nie inicjatyw społecznych, jak np. emerytury stażowe.

– To koalicja PO–PSL przecież wtedy pracowała przy tej ustawie i to wtedy ona stanowiła większość sejmową, kiedy ta ustawa była uchwalana w 2015 roku. Dzisiaj znów rząd składa się w ogromnej części z przedstawicieli tych właśnie ugrupowań, choć oczywiście jest to dziś szersza koalicja – powiedział Duda.

Prezydent wyraził zadowolenie, że Rada zyskuje nowy impuls do pracy.

Państwo nie tylko przejmujecie miejsca w Radzie Dialogu Społecznego, ale od października to koalicja stoi na czele RDS. Życzę państwu powodzenia. Podkreślam, cieszę się, że Rada zyskuje nowy impuls do pracy. Cieszę się, że będziecie Państwo mogli zasiąść do tego, aby dyskutować o najważniejszych sprawach dla Polski – dla naszego społeczeństwa, dla naszej gospodarki, dla dalszego rozwoju Polski – podkreślał prezydent, zwracając się do ministrów, wskazując, że dialog ma fundamentalne znaczenie dla spokojnego i stabilnego rozwoju:

– Cieszę się, że będziecie państwo mogli zasiąść do tego, by dyskutować o najważniejszych dla Polski sprawach, a przede wszystkim o sprawach najważniejszych dla naszego społeczeństwa, dla naszej gospodarki, dla dalszego rozwoju Polski, bo ten dialog w tym właśnie aspekcie kwestii społecznych, rozwojowych, a więc tego, jak dalej będą się toczyły pod tym względem polskie sprawy, poziomu życia nas wszystkich, ma absolutnie fundamentalne znaczenie dla spokojnego i stabilnego rozwoju – przekonywał w duchu dialogu Andrzej Duda.

Prezydent miał wręczyć akty nominacji 25 stycznia br., jednak ministrowie rządu Donalda Tuska w ostatniej chwili odwołali swoją obecność na spotkaniu z powodu, jak tłumaczył Jan Grabiec, szef KPRM, trwającego posiedzenia Sejmu.

Powołana na mocy ustawy z 27 sierpnia 2015 roku Rada Dialogu Społecznego jako forum trójstronnej współpracy zastąpiła Trójstronną Komisję ds. Społeczno-Gospodarczych.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej