Odlicz składkę związkową rozliczając podatek

Przypominamy, że członkowie „Solidarności” podobnie jak i pozostałych związków zawodowych  w roku podatkowym 2024, podczas składania rocznej deklaracji podatkowej PIT za 2023 rok, mają możliwość odliczenia swoich składek w maksymalnej wysokości 840 zł.

To udogodnienie podatkowe dotyczy zarówno osób, które samodzielnie regulują składki, jak i tych, którym składki są potrącane przez płatnika (pracodawcę). Możemy odliczyć tylko te składki, które mamy udokumentowane. Jeśli samodzielnie wpłacamy składki, musimy posiadać dowód, z którego wynika, ile i komu je zapłaciliśmy (nazwa organizacji związkowej) oraz kiedy to zrobiliśmy. Jeśli składki potrącał z naszego wynagrodzenia zakład pracy, dokumentem tym jest informacja PIT-11 z wypełnioną przez płatnika poz. 123. W rocznej deklaracji PIT możemy odliczyć składki faktycznie zapłacone, przy czym nie więcej niż 840 zł. Ulga ta dostępna jest dla podatników, którzy korzystają z rozliczenia według skali podatkowej (PIT-36, PIT-37) oraz ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych (PIT 28). Nie będą mogły z niej skorzystać osoby, które rozliczają się za pomocą podatku liniowego.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej