Droga do sprawiedliwości – czy Polska otrzyma reparacje wojenne od Niemiec? Konferencja 4 września 2023 r.

W imieniu Regionalnego Ośrodka Debaty Międzynarodowej w Gdańsku mam przyjemność zaprosić Państwa na wydarzenie pn. Droga do sprawiedliwości – czy Polska otrzyma reparacje wojenne od Niemiec?

Wydarzenie rozpocznie się w historycznej Sali BHP w Gdańsku przy ul. ks. Jerzego Popiełuszki 6 w dniu 4 września (poniedziałek) o godzinie 17:00.

W ramach wydarzenia odbędą się dwa panele dyskusyjne, w których udział wezmą autorzy „Raportu o stratach poniesionych przez Polskę w wyniku agresji i okupacji niemieckiej w czasie II wojny światowej 1939-1945”, przedstawiciele Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP oraz Instytutu Strat Wojennych im. Jana Karskiego, a także poseł na Sejm RP Kacper Płażyński.

Przewidujemy również występ gościa specjalnego i krótki pokaz filmowy dot. nierozliczonej do dzisiaj kwestii przymusowej i niewolniczej pracy Polaków na rzecz niemieckich przedsiębiorstw.

Liczba miejsc w historycznej sali BHP jest ograniczona.

Wszystkich dodatkowych informacji udziela Andrzej Skiba – konsultant RODM Gdańsk .

Zapraszamy!

Zespół RODM Gdańsk
Mail. rodm@rodm-gdansk.pl

Na zdjęciu: Ruiny Starego i Nowego Miasta w Warszawie, rok 1945 / Wikimedia Commons