Polacy zaczęli wracać do kraju

Brexit ma wpływ na liczbę Polaków żyjących i pracujących poza granicami naszego kraju. Z ostatnich danych GUS wynika, że o 176 tys. spadła liczba polskich emigrantów w 2020 r. W samej Wielkiej Brytanii ich liczba zmalała o 164 tys. osób.

– O 176 tys. spadła liczba polskich emigrantów w 2020 roku. To największy roczny spadek od wejścia do UE, czyli od maja 2004 r. Efekt podobny do powrotów obserwowanych po kryzysie 2008-09 –  przekazał na Twitterze Andrzej Kubisiak, zastępca dyrektora Polskiego Instytutu Ekonomicznego.

Skala emigracji naszych rodaków spada systematycznie od 2017 roku. Poza Polską żyje i pracuje 2,24 mln naszych rodaków.

Polacy szukają szczęścia poza granicami kraju szczególnie od lat 80. zeszłego stulecia, a skala emigracji wzrosła po wejściu do Unii Europejskiej. W 2004 roku liczba emigrantów wynosiła nieco ponad milion osób, by w 2008 r. wzrosnąć do 2 mln 270 tys. Kryzys finansowy w latach 2008–10   wyhamował emigrację. Liczba Polaków żyjących i pracujących poza ojczyzną zaczęła wzrastać ponownie od roku 2011, by osiągnąć szczytowy poziom 2 mln 540 tys. w 2017 r.

Zeszłoroczne zmniejszenie liczby emigrantów to głównie skutek wyjścia z UE Wielkiej Brytanii. W pozostałych krajach europejskich zmiany były niewielkie. Coraz bardziej atrakcyjne dla Polaków szukających pracy stały się Norwegia i Holandia, w których w ostatnim roku przybyło naszych rodaków.

– Wśród osób, których wyjazd za granicę został zgłoszony w jednostkach ewidencji ludności gmin najliczniej reprezentowana w 2020 r. była grupa w wieku 30-39 lat. Natomiast 10 lat wcześniej były to osoby w wieku 20-29 lat. Można zatem przypuszczać, że znaczna część osób, które wyjechały za granicę w pierwszych latach po wstąpieniu Polski do UE, pozostała za granicą do chwili obecnej – analizuje GUS.

(dane za: GUS; money.pl)

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej