Koncert. Artyści na barykadach

1 sierpnia br. w Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku odbędzie się koncert „Artyści na barykadach”.

Organizatorami wydarzenia, realizowanego z okazji 77. rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego, są Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku oraz Fundacja Retro im. Mieczysława Fogga.

Koncert będzie swoistym hołdem dla artystów, którzy brali udział w Powstaniu Warszawskim, takich jak Hanna Brzezińska, Mira Zimińska oraz Mieczysław Fogg. Narrację koncertu organizowanego w muzealnej sali konferencyjnej im. Jana Olszewskiego poprowadzi prawnuk Mieczysława Fogga – Michał Fogg, popularyzator jego twórczości, od lat dzielący się historią oraz wspomnieniami po pradziadku.

W trakcie spotkania zaprezentowane zostaną prywatne zdjęcia artysty wzbogacone opowieściami przekazywanymi w rodzinie z pokolenia na pokolenie. Specjalnie na to wydarzenie zostaną zaaranżowane utwory artystów okresu międzywojennego, którzy poprzez swoją twórczość muzyczną podtrzymywali na duchu powstańców i mieszkańców stolicy w trakcie największego zrywu ruchu oporu w okupowanej Europie, jakim było Powstanie Warszawskie.

W koncercie wezmą udział: Piotr Lempa, Katarzyna Nowosad, Łukasz Wroński, Kamil Pękala, Jacek Szponarski, Kwartet Opera w składzie: Michał Rożek, Przemysław Treszczotka, Krzysztof Jakub Szwarc, Barbara Misiewicz oraz Michał Krężlewski. Koncert poprowadzi Michał Fogg.

Koncert będzie transmitowany w mediach społecznościowych MIIWŚ.

Tego szczególnego dnia, o godz. 17 w godzinę „W” w budynku Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku usłyszeć będzie można dźwięk syren. W ten symboliczny sposób muzeum przypomni o rocznicy rozpoczęcia Powstania Warszawskiego i odda hołd jego uczestnikom.

Koncert „Artyści na barykadach”, 1 sierpnia 2021 r., godz. 17,

Miejsce: Sala konferencyjna im. Jana Olszewskiego, Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku;

Bilety: 20 zł, dostępne w kasach MIIWŚ oraz na bilety.muzeum1939.pl

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej