Życzenia powagi dialogu okołoświatowego

W październikowym numerze miesięcznika „Magazyn” (red. Artur S. Górski) ukazał się wywiad pt. „TRAKTUJMY SIĘ POWAŻNIE, PANIE MINISTRZE”, który jest pewnym moim przesłaniem (i przestrogą) nie tylko przed nadchodzącym Dniem Edukacji Narodowej. Tak, życzę spokoju i mniej stresów w polskich szkołach, a praca w nich jest coraz trudniejsza. Życzę powagi dialogu okołooświatowego. By nie otwierać zbyt wielu frontów jednocześnie, a przecież szkoły dotknęła dodatkowo epidemia i skutki wojny w Ukrainie. Czyli najpierw rozmowy w formule okrągłego stołu bez kantów, ustalenie zapisów prawnych oraz gwarancji dodatkowych środków na te zadania w budżecie państwa. Dopiero potem rzetelny przekaz medialny. I to wspólny, ministerialno-związkowo-samorządowy. Nie, że znowu każdy mówi swoje i często przeciw sobie. Wspólnie pamiętając, że polska edukacja pozostaje naszą szansą, ale i wartością ponadpartyjną oraz ponadkadencyjną.

Wojciech Książek

Cały tekst rozmowy jest tutaj…>>

[dkpdf-button]
Strona korzysta