Zaszczytna służba przy grobie bł. ks. Jerzego Popiełuszki, patrona NSZZ ,,Solidarność” – trwa

XXV Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ „Solidarność”, obradujący we Wrocławiu, zwrócił się 22 października 2010 r. z apelem do wszystkich struktur NSZZ „Solidarność” o włączenie się do zaszczytnej służby przy grobie błogosławionego ks. Jerzego Popiełuszki.

Delegaci na KZD przypomnieli, że 19 października 1984 roku oprawcy ze Służby Bezpieczeństwa w bestialski sposób zamordowali księdza Jerzego Popiełuszkę. Od dnia pogrzebu przy grobie ks. Jerzego i kościele św. Stanisława Kostki na warszawskim Żoliborzu trwa Służba, której zadaniem jest utrzymanie ładu i porządku oraz zabezpieczenie tego miejsca przed zbezczeszczeniem.

6 czerwca 2010 r. beatyfikowano zamordowanego w 1984 roku duchownego. KZD za pośrednictwem Episkopatu Polski zwrócił się do Papieża Benedykta XVI o nadanie patronatu Bł. ks. Jerzego Popiełuszki naszemu Związkowi. Błogosławiony ks. Jerzy Popiełuszko został w 2014 roku ustanowiony patronem NSZZ „Solidarność”.

Decyzję podjęła Kongregacja ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów z upoważnienia papieża Franciszka. wydając dekret o patronacie 25 sierpnia 2014 r.. Dekret został odczytany przez metropolitę gdańskiego abp. Sławoja Leszka Głódzia w Bazylice św. Brygidy w Gdańsku 31 sierpnia 2014 podczas uroczystego nabożeństwa z okazji 34 rocznicy powstania Solidarności.

Realizując przyjęty przez  XXV KZD we Wrocławiu apel w ramach służb przy grobie kapłana – męczennika ten zaszczytny obowiązek pełniło 344 osoby z Regionu Gdańskiego (dane do 19 sierpnia br.). Kilkanaście osób służbę pełniło wielokrotnie, m.in. Leszek Troć ze stoczni Remontowa Shipbuilding (25 razy), Roman Benedykczak z Portu Gdańskiego (21 razy),  Elżbieta Pałubicka z Bractwa Oblatów św. Brygidy (19 razy) i Henryk Rudziński z Portu Gdańskiego (19 razy).

Jako Region Gdański służbę pełniono 181 razy. Jej uczestnikami byli przedstawiciele 21 związkowych organizacji, m.in. KM NSZZ ,,S” Remontowa Shipbuilding SA (34 razy) KM NSZZ ,, S” Port Gdański  (24 razy), KM NSZZ  ,,S” Stocznia Gdańsk SA (22 razy), KM Pracowników Oświaty i Wychowania w Gdańsku  (17 razy) oraz Bractwo Oblatów Św. Brygidy w Gdańsku (27 razy). Regionalnym Koordynatorem Służb przy grobie bł. ks. Jerzego Popiełuszki jest Krzysztof Żmuda, związkowy lider w Remontowa Shipbuilding SA

W Warszawie są dwa miejsca gdzie trwają warty. To grób Nieznanego Żołnierza i grób ks. Jerzego Popiełuszki na Żoliborzu, przy kościele św. Stanisława Kostki. Przy grobie kapłana czuwają związkowcy, którzy przybywają z różnych zakątków Polski. Zmieniają się na dyżurach co 8 godzin.
Służba na plebanii powstała jeszcze za życia ks. Jerzego, w końcu 1982 r. Zawiązała się wtedy grupa osób pełniących całonocne dyżury przy na terenie przykościelnym by chronić księdza przed prowokacjami i atakami ze strony funkcjonariuszy ówczesnego reżimu.

Ksiądz Jerzy Popiełuszko urodził się w 1947 roku we wsi Okopy na Podlasiu. 28 maja 1972 r. przyjął święcenia kapłańskie z rąk ks. Stefana Kardynała Wyszyńskiego. Ostatnim miejscem pracy ks. Jerzego była parafia p.w. Św. Stanisława Kostki. Od sierpnia 1980 r. zaangażował się tam w Duszpasterstwo Ludzi Pracy. 31 sierpnia 1980 r. delegacja strajkujących hutników poprosiła kardynała Wyszyńskiego o przybycie księdza do huty. Ks. Popiełuszko odprawiał dla nich msze św. Od 1982 r. odprawiał msze za Ojczyznę. We wrześniu 1983 roku ks. Jerzy zorganizował pielgrzymkę robotników Huty „Warszawa” na Jasną Górę. 19 października 1984 r. kapłan został uprowadzony i zamordowany przez „szwadron śmierci”  Służby Bezpieczeństwa.

Niezwykła warta przy grobie ks. Jerzego Popiełuszki przy kościele św. Stanisława Kostki na Żoliborzu trwa. Służba wytrwale pełniła swoje dyżury także podczas  mszy św. za Ojczyznę. Po śmierci ks. Jerzego charakter służby zmienił się, na warty przy grobie.

– Prawda jest niezmienna. Prawdy nie da się zniszczyć taką czy inną decyzją, taką czy inną ustawą – nauczał ks. Jerzy.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej