Ważna data 10 stycznia br.

Do środy 10 stycznia br. organizacje zakładowe (międzyzakładowe) są zobowiązane złożyć pracodawcy informację o liczbie członków będących pracownikami lub innymi osobami wykonującymi pracę zarobkową.

Organizacje związkowe mają obowiązek składać informację o liczbie swoich członków raz na pół roku. Zatem związki zawodowe mają obowiązek składać informację o liczbie swoich członków do 10 lipca za pierwsze półrocze danego roku (wg stanu na 30 czerwca) i do 10 stycznia następnego roku za drugie półrocze (wg stanu na 31 grudnia). Takie rozwiązanie wprowadziła ustawa z 5 lipca 2018 r. o zmianie ustawy o związkach zawodowych (Dz.U. poz. 1608). Zatem informację należy złożyć do 10 stycznia br. według stanu na 31 grudnia ub.r.

Uwaga! Niezłożenie informacji o liczbie członków skutkuje utratą uprawnień zakładowej organizacji związkowej. Nie może to jednak stanowić podstawy żądania udostępnienia imiennej listy członków Związku. Ujawnienie takiej informacji pracodawcy naruszałoby ustawę o ochronie danych osobowych.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej