Środa Popielcowa. Początek Wielkiego Postu

Dzisiaj Środa Popielcowa, czyli w Kościele Katolickim początek 40-dniowego Wielkiego Postu. Jest to dzień pokuty przypadający na 46 dni kalendarzowych przed Wielkanocą, gdyż do 40-dniowego okresu postu nie wlicza się niedziel. Środa Popielcowa wypada między 4 lutego a 10 marca. W tym dniu wierni nie są zobowiązani do uczestniczenia we mszy świętej, ale zwyczajowo nawiedzamy świątynie i uczestniczymy w uroczystościach Środy Popielcowej.

Według obrzędów katolickich tego dnia kapłan posypuje głowy wiernych popiołem. Obrzęd ten ma miejsce w czasie liturgii słowa po homilii i zastępuje akt pokuty. Kapłan ze złożonymi rękami zachęca najpierw wiernych, by zjednoczyli się z nim w modlitwie błagalnej o poświęcenie popiołu. W formułach modlitewnych jest mowa o czterdziestodniowym okresie pokuty i błaganiu o oczyszczenie z grzechów, przez który ma przygotować wiernych do uczestnictwa w Misterium Paschalnym Chrystusa. Następnie następuje właściwy obrzęd posypania. Wierni zbierają się przy stopniu komunijnym, a kapłan posypując ich głowy mówi: Nawracajcie się i wierzcie w Ewangelię lub prochem jesteś i w proch się obrócisz.

W Środę Popielcową katolików obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych (od 14 roku życia) i post ścisły (między 18 a 60 rokiem życia), czyli ograniczenie liczby posiłków do syta do jednego w ciągu dnia. Popielec nie jest dniem wolnym od pracy.

Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej