Skąd Polacy chcą czerpać informacje? Wzrost oglądalności kanałów informacyjnych

Oglądalność kanałów informacyjnych wzrosła między marcem ub.r. a marcem 2020 r. o 71 proc. W marcu br. nowym liderem oglądalności wśród kanałów informacyjnych było TVP Info. Z kolei w grupie 16-49 pierwsze miejsce zajęła stacja TVN24. Łączny udział wszystkich kanałów newsowych wzrósł o 71 proc. – wynika z raportu Wirtualnemedia.pl.

Liderem kanałów informacyjnych zostało w marcu 2020 r. TVP Info, którego średni dobowy udział wyniósł 6,50 proc., po wzroście względem marca rok wcześniej o 109,47 proc. Tak wynika z danych Nielsen Audience Measurement, udostępnionych portalowi Wirtualnemedia.pl.

TVP Info pochwalić się mogło najwyższą miesięczną oglądalnością od kilkunastu lat (i jedną z najwyższych w historii nadawania stacji).
W przypadku TVN24 średni miesięczny wynik wyniósł 5,85 proc. (po wzroście o 40,34 proc. rok do roku). Stacja ta zanotowała najwyższy miesięczny udział w historii.

Polsat News awansował z czwartej lokaty. W ubiegłym miesiącu kanał miał 2,47 proc. udziału w rynku informacji po wzroście względem marca 2019 roku aż o 169,73 proc. Stacja od września ub.r. w ramach testów nadaje na multipleksie czwartym DVB-T w m.in. w Trójmieście.

Na czwartej pozycji jest kanał TVP3 z udziałem 1,16 proc. Wynik względem marca ub.r. wzrósł o 20,79 proc. Czołową piątkę uzupełnia TVN24 BiS, z udziałem 0,60 proc. (do góry o 51,27 proc.).

Największy udział (7,66 proc.) wśród grup kanałów newsowych w lutym br. miała także Telewizja Polska, mająca w portfolio stacje TVP Info oraz TVP3 i notująca wzrost o 88,57 proc. Stacje te wyprzedziły anteny Telewizji TVN, których udział zwiększył się o 41,28 proc. do 6,45 proc. (dane dla TVN24 i TVN24 BiS).

Wśród widzów w grupie komercyjnej (16-49 lat) na pozycji lidera wśród stacji informacyjnych w marcu br. znalazł się TVN24 z wynikiem 4,85 proc., po wzroście o 110,92 proc.). Na drugim miejscu TVP Info (3,67 proc. udziału, do góry o 206,42 proc.). Trzeci był Polsat News (2,51 proc.; na + aż 364,70 proc.).

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej