Sierpniowa rocznica powstania NSZZ „Solidarność”

W tym roku po raz 41 będziemy świętować narodziny NSZZ „Solidarność”.

Społeczny i moralny protest nie zrodził się z dnia na dzień. Jest w nim dziedzictwo krwi robotników poznańskich z 1956 roku i grudnia 1970 na Wybrzeżu, bunt studentów w 1968 roku, cierpienia Radomia i Ursusa w 1976 roku. Jest w nim dziedzictwo niezależnych działań robotników, inteligencji i młodzieży, wysiłków Kościoła o przechowanie wartości, dziedzictwo wszystkich walk o godność ludzką w naszym kraju. Związek nasz wyrósł z tych walk i pozostanie im wierny.

NSZZ „Solidarność” zaprasza na uroczystości sierpniowe.

28 sierpnia – Gdynia, godz. 9:00 – Konferencja „Solidarność 1980 źródła ideowe”. godz. 9:00 – 10:45 – Wpływ myśli narodowej i działaczy niepodległościowych na przebieg strajków, postulaty i powstanie NSZZ Solidarność

godz. 11:15 – 13:00 – Rola NSZZ „Solidarność” w procesie obalania komunizmu „Posłanie do ludzi pracy Europy Wschodniej”

Druga konferencja, „Walka o pamięć. Dorobek i spuścizna NSZZ Solidarność” odbędzie się dwa dni później, 30 sierpnia. Miejsce: Sala Koncertowa Zarządu Morskiego Portu Gdynia S.A., ul. Rotterdamska 9.

29 sierpnia – Gdańsk, godz. 12.30 – bazylika p.w. św. Brygidy, msza św. z okazji 40. rocznicy przywrócenia Krzyża na mogiły żołnierzy Westerplatte, otwarcie wystawy (org.: Stowarzyszenie „Godność”);

29 sierpnia – Kościerzyna, godz. 9.30 – Uroczysta msza św. w intencji NSZZ „Solidarność” w kościele p.w. Świętej Trójcy w Kościerzynie (org. Oddział NSZZ „S” w Kościerzynie);

Na 30 sierpnia br. zaplanowane zostały coroczna uroczystości złożenia kwiatów pod pomnikiem Ofiar Grudnia ’70 (godz. 16:00) oraz wręczenie honorowych odznaczeń bohaterom strajków sierpniowych (godz. 16:45 w sali koncertowej Zarządu Morskiego Portu Gdynia S.A i plac przed budynkiem Zarządu Morskiego Portu Gdynia). Wieczorem, o godz. 19:00, w tym samym miejscu (sala koncertowa Zarządu Morskiego Portu Gdynia) rozpocznie się koncert lidera zespołu Contra Mundum Norberta „Smoły” Smolińskiego “Polskie etosy”.

31 sierpnia – Gdynia, godz. 10.00 (przy Urzędzie Miasta) – złożenie kwiatów pod pomnikiem na Placu Wolnej Polski (org.: Oddział NSZZ „S” w Gdyni);

31 sierpnia – Gdańsk, Sala BHP, godz. 11.00 – uroczystość wręczenia Krzyży Wolności i Solidarności. Odznaczonych zostanie 56 osób. Uroczystości będzie towarzyszył występ artystyczny: Leszek Czajkowski i Paweł Piekarczyk; (org.: Oddział IPN w Gdańsku);

31 sierpnia – Gdańsk – godz. 12.30 – złożenie wiązanek kwiatów pod pomnikiem Jana Pawła II i Ronalda Reagana – Gdańsk Przymorze;

godz.12.30 – złożenie kwiatów pod tablicą upamiętniającą założycieli „Solidarności” oświatowej (ul. Osiek – Sekcja i „S” oświatowa w Gdańsku);

godz. 13.00 – złożenie wiązanek kwiatów pod pomnikiem Anny Walentynowicz – Gdańsk Wrzeszcz (org.: Stowarzyszenie Godność);

31 sierpnia – zakończenie ORLEN e-Maratonu Solidarności 2021 (org. Stowarzyszenie Maratonu Solidarności).

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej