Rybacy rekreacyjni: akcja odwiedzania biur poselskich PiS od Elbląga po Świnoujście

W najbliższy poniedziałek, 24 lipca, przedstawiciele „Solidarności” oraz Komisji Międzyzakładowej Pracowników Morza Bałtyckiego złożą petycję w pomorskich biurach posłów Prawa i Sprawiedliwości.

Związkowcy domagają się dotrzymania słowa, jakie zostało dane trzy lata temu przez ówczesnego ministra gospodarki morskiej i żeglugi śródlądowej Marka Gróbarczyka w sprawie wsparcia rybaków rekreacyjnych.

Obecna trudna sytuacja rybaków rekreacyjnych jest efektem tego, że polski rząd zgodził się na zakaz połowu dorsza. Decyzja zapadła w Brukseli, formalnie podjęła ją Komisja Europejska, ale przy akceptacji ze strony Polski. Jednocześnie rząd wziął na siebie zadośćuczynienie tym, którzy w wyniku decyzji ponieśli szkody.

Zobowiązanie do zajęcia się tą sprawą skończyło się – póki co –na słowach, dlatego „Solidarność” będzie interweniować w biurach poselskich.

Akcja odwiedzania biur poselskich będzie prowadzona wzdłuż całego wybrzeża od Elbląga do Szczecina. Związkowcy z Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” rozpoczną akcję od odwiedzenia biura posła Janusza Śniadka (24 lipca o godzinie 10)

Informacje w sprawie protestu udziela  wiceprzewodniczący ZRG Roman Kuzimski 515 240 491

O problemach rybaków pisaliśmy tutaj…>>

O proteście w Świnoujściu pisaliśmy tutaj…>>