Rada Krajowej Sekcji Pracowników Radia i Telewizji o mediach publicznych

4 stycznia br. odbyło się w Warszawie posiedzenie Rady Krajowej Sekcji Pracowników Radia i Telewizji NSZZ „S” na temat sytuacji w mediach publicznych.

W obradach uczestniczył zastępca przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ „S” Bartłomiej Mickiewicz. Spotkanie miało na celu przedyskutowanie działań Związku na różnych szczeblach wobec obecnej sytuacji pracowników TVP SA, Polskiego Radia SA i PAP. Wiesław Murzyn, przewodniczący Rady oraz przewodniczący „S” w poszczególnych oddziałach TVP i Polskiego Radia wyrażali swoje zdania i obawy, podkreślając, że najważniejsze zadanie dla „Solidarności” to obrona pracowników.

– Musimy być przygotowani do ewentualnej obrony członków Związku w perspektywie możliwej restrukturyzacji i wszystkich innych działań, które mogą dotknąć pracowników mediów publicznych – powiedział Bartłomiej Mickiewicz i dodał, że działania będą podejmowane za wiedzą i zgodą zainteresowanych struktur NSZZ „S”.

Walne Zgromadzenie, czyli minister kultury (w tym przypadku Bartłomiej Sienkiewicz), reprezentujący Skarb Państwa, właściciela TVP SA, podjął uchwałę o rozwiązaniu spółki akcyjnej (art. 459 pkt. 2 Kodeksu spółek handlowych). Uchwała ta prowadzi do otwarcia tzw. likwidacji spółki. Zatem należy zadbać i dopilnować, aby przeprowadzenie restrukturyzacji nie doprowadziło do zwolnień zatrudnionych w niej szeregowych pracowników z powodu braku finansowania oraz zostały dopełnione wszelkie obowiązki likwidatora.

W sprawie zapowiadanej przez rząd premiera Tuska ustawy medialnej związkowcy podkreślili, że nie wyobrażają sobie, aby tworzenie fundamentalnych podstaw prawnych funkcjonowania mediów odbywało się bez udziału NSZZ „Solidarność”.

Publiczna radiofonia i telewizja realizuje misję publiczną, oferując, na zasadach określonych w ustawie, całemu społeczeństwu i poszczególnym jego częściom, zróżnicowane programy i inne usługi w zakresie informacji, publicystyki, kultury, rozrywki, edukacji i sportu, cechujące się pluralizmem, bezstronnością, wyważeniem i niezależnością oraz innowacyjnością, wysoką jakością i integralnością przekazu – stanowi tak art. 21 Ustawy z 29 grudnia 1992 r. o radiofonii i telewizji

fot. M. Żegliński

[dkpdf-button]
Strona korzysta