Czas na 800 plus. Czy jest nadzieja na demograficzny cud?

Od 1 stycznia 2024 r. świadczenie wychowawcze 500 plus zmieni się na 800 plus. Podwyższona kwota świadczenia jest ustanawiana nowelizacją przepisów i nie wymaga wydania decyzji ani składania dodatkowych wniosków przez rodziców. Jakie są zasady przyznawania tego świadczenia?

2 stycznia 2024 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych zrealizuje pierwsze przelewy z podwyższoną do 800 zł kwotą świadczenia wychowawczego. Kolejne termin wypłat to 4 i 7 stycznia. ZUS automatycznie podniesie wysokość świadczenia i 500 plus zostanie podwyższone do 800 zł. Rodzice i opiekunowie nie musza składać dodatkowego wniosku.
Świadczenie w wysokości 800 zł otrzymają osoby, które na 1 stycznia 2024 r. będą miały prawo do świadczenia wychowawczego w okresie świadczeniowym, który trwa od 1 czerwca 2023 r. do 31 maja 2024 r. Dla rodziców i opiekunów oznacza to, że na ich konta będzie wpływać rocznie o 3600 zł więcej środków przeznaczonych na utrzymanie jednego dziecka. Przy dwójce dzieci będzie to 7200 zł, a przy trójce – 10 800 zł.
Zgodnie z przepisami na wypłatę wyrównania od 1 stycznia 2024 r. ZUS ma czas do 29 lutego 2024 r.
W październiku br. ZUS wypłacił rodzicom i opiekunom z Pomorza ponad 467 tys. świadczeń wychowawczych. Od stycznia do końca października 2023 r. trafiło do nich 2 mld 350 mln zł – informuje nas Krzysztof Cieszyński, Regionalny Rzecznik Prasowy ZUS.

Przypomnijmy,
przepisy stanowią, że prawo do tego świadczenia mają zarówno obywatele polscy, jak i cudzoziemcy zgodnie z zasadami określonymi w art. 1 Ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci. Art. 4 wspomnianej ustawy wskazuje, że świadczenie wychowawcze przysługuje: matce albo ojcu, jeżeli dziecko wspólnie zamieszkuje i pozostaje na utrzymaniu matki albo ojca, opiekunowi faktycznemu dziecka, jeżeli dziecko wspólnie zamieszkuje i pozostaje na utrzymaniu opiekuna, opiekunowi prawnemu dziecka, dyrektorowi domu pomocy społecznej, rodzinie zastępczej, osobie prowadzącej rodzinny dom dziecka, dyrektorowi placówki opiekuńczo-wychowawczej, dyrektorowi regionalnej placówki opiekuńczo-terapeutycznej albo dyrektorowi interwencyjnego ośrodka preadopcyjnego.

Są wyłączenia – świadczenie wychowawcze 800 zł nie będzie przysługiwało rodzicom i opiekunom, gdy dziecko ukończy 18. rok życia, rodzice pobierają w innym kraju podobne świadczenie, dziecko uczęszcza do szkoły wojskowej albo innej placówki zapewniającej mu pełne utrzymanie, dziecko przebywa w placówce opiekuńczo-wychowawczej, areszcie lub w rodzinie zastępczej (w takiej sytuacji świadczenie przysługuje placówce), dziecko jest małoletnie, ale weszło w związek małżeński, dziecko jest małoletnie, ale ma własne dziecko i pobiera na nie 800 plus, rodzice nie złożyli w odpowiednim terminie wniosku o przyznanie świadczenia 800 plus.

W medialnej dyskusji pojawiła się „informacja”, że świadczenie miałoby być wypłacane pracującym rodzicom. Przepisy nie zawierają włączeń wynikających ze stanu zatrudnienia rodziców dziecka.

Tymczasem borykamy się z bardzo niebezpieczną tendencją. Otóż czwarty rok z rzędu zapowiada się sześciocyfrowy ujemny przyrost naturalny. Liczba ludności spadła do poziomu z 1987 r. Dane GUS wskazują, że ludność Polski na 30 września 2023 r. spadła do 37 mln 677 tys. W ciągu 12 miesięcy zmniejszyła się o 130 tys. W okresie styczeń–wrzesień urodziło się 210 tys. dzieci, o 25 tys. mniej niż przed rokiem. W tym samym czasie zmarło 303 tys. obywateli.

(fot. ASG)

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej