Boże Narodzenie 2022. Niech wróci właściwy sens słów: godność i szacunek do drugiego człowieka.

Cicha noc, święta noc,
Pokój niesie ludziom wszem…

Tegoroczne Święta Bożego Narodzenia będą już kolejnymi, które spędzać będziemy w cieniu ludzkiej tragedii. W zeszłym roku życzyliśmy sobie końca pandemii koronawirusa na świecie, nie przypuszczając, że może nas spotkać jeszcze coś gorszego. Wybuch okrutnej wojny za naszą wschodnią granicą uświadomił nam, jak kruche i złudne są ludzkie plany i działania.

Jednocześnie pokazaliśmy, że słowo „solidarność” ma dla Polaków rzeczywisty wymiar i głęboki sens.

W tych wyjątkowo trudnych czasach szczególnie potrzebna jest wiara i nadzieja, które właśnie niosą ze sobą Święta Bożego Narodzenia.

Siadając do wieczerzy wigilijnej, pamiętajmy o ludziach, którzy ten czas spędzać będą często bez prądu i wody, nie wiedząc, co przyniesie dzień następny.

Doceńmy także to, że możemy się spotkać się z bliskimi przy wspólnym stole i w pokoju świętować ten szczególny czas.

Niech nadchodzący 2023 rok przyniesie pokój wszystkim ludziom doświadczającym wojen na świecie, ale także niech przywróci właściwy sens takim słowom, jak godność i szacunek do drugiego człowieka.

Krzysztof Dośla

przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”

[dkpdf-button]
Strona korzysta